6306fi.jpg

Voorleesritueel: hoe begin je eraan?

24/11/2020

Deze week vindt de jaarlijkse voorleesweek plaats. Hét moment om een voorleesritueel te installeren. Ontdek hier hoe je dat kan opbouwen!

1. Kies een goed tijdstip

Wat is voor jou een goed moment om een kinderboek vast te nemen? ’s Avonds voor het slapengaan? Net na het middagdutje? Wanneer de kids wachten op het avondeten?

Kies een moment waarop je je een kwartier kan weghouden van alle andere bezigheden: geen mails die dringend gelezen en beantwoord moeten worden, geen patatjes die op het vuur staan te koken, geen was die opgehangen moet worden … Je begrijpt me wel.

Zorg er ook voor dat je op dat moment nog wat energie hebt om in te kunnen spelen op de dingen die je kinderen aanbrengen. Hoe schaars deze momenten ook zijn, probeer ze vast te nemen.

2. Kies een goede plaats

In de zetel, in bed, op de grond, in de tuin, … alles is in principe goed. Belangrijk is dat het kind goed naar de prenten kan kijken. Ideaal heb jij ook zicht op het gezicht van je kind. Je kind op de schoot nemen met zijn rug tegen jouw buik vind ik dus niet zo een goed idee. Als het kind jou iets wilt vertellen, draait het wel eens helemaal naar jou, wat soms de fijne cadans van het verhaal kan doorbreken. Dwars op de schoot of naast elkaar werkt vaak het beste. Zorg dat je zelf ook comfortabel zit.

3. Kies een goed boek

Je kan er een gewoonte van maken om tijdens het voorleesmomentje een boek in een bepaald thema te kiezen, maar dat hoeft zeker niet. Kies een boek dat je zelf ook graag leest en dat past bij de ontwikkelingsleeftijd van je kind. Of, nog beter: laat je kind zelf kiezen!

4. Geniet

Maak van het voorlezen een warm momentje. Vermijd om dit momentje te gebruiken als ‘taaltest’. Kinderen hoeven niet alle prenten in het boek te benoemen. Lees het verhaal in je eigen woorden voor of verzin zelf een verhaal bij de prenten. Ga zeker in op elementen die je kinderen zelf aanhalen bv. als je kind zegt “kijk, hier is de wolf verstopt.” Kan je hier op inspelen, “ja, inderdaad, wat zou de wolf daar doen denk je?”.

5. Maak er een gewoonte van

Probeer dit enkele dagen in de week uit. Wedden dat het een gewoonte wordt?

Goed nieuws! Naar aanleiding van de voorleesweek krijg je nu 20% korting op al onze (voor)leesboeken met de code MBVOORLEES2020. De korting is geldig vanaf 24/11 t.e.m. 29/11.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes