5192fi.jpg

Vraag / antwoord: Hoe bereid ik mijn dochter voor op mijn trip naar het buitenland?

8/03/2018

Over twee maanden moet ik voor het werk negen dagen naar het buitenland, net op mijn dochter haar tweede verjaardag.  Hebben jullie tips om dit vlot te laten verlopen? Moet ik er op voorhand met haar over praten? Haar laten helpen om mijn koffer te maken? Misschien een aftelkalender maken? Wat snapt zij wel al en wat nog niet? Ze is superclose met mij, en ze zit in een fase waarbij ze niets van haar papa moet weten, dus ik maak me daar wel wat zorgen over. Ik ben wel al eens weggeweest voor het werk, maar dat was max 2 nachten/3 dagen. Bedankt voor de hulp!

Expert Karen Thijs geeft antwoord

Beste mama,

Ik denk spontaan dat dit een mooie kans kan zijn voor je man om zijn relatie met zijn dochter te versterken.  Ik hoop dat dit een positieve periode mag zijn die hen dichterbij elkaar brengt.  De perceptie van je dochter van bijna 2 wordt vooral bepaald door het hier en nu.  Dit betekent dus dat ze op zich nog maar weinig besef heeft van tijd. 

Ik zou er vast en zeker van tevoren met haar over praten.  Gebruik de taal die ze begrijpt. Hou het eenvoudig en herhaal hetzelfde verhaal keer op keer.  Kijk eventueel eens in de bibliotheek of de boekhandel of je een prentenboek kan vinden op haar niveau rond dit thema.  Doe dit ten hoogste 1 of 2 dagen van tevoren en herhaal het nog een paar keer, om haar de kans te geven om het vast te houden.  Vertel haar dat je een tijdje weg moet voor je werk en dat papa voor haar zal zorgen. 

Een aftelkalender is een goed idee.  Zo kan de tijd voor haar wat meer visueel gemaakt worden.   Stel dat er andere mensen bijspringen in je gezin om alles rond te krijgen, kan het ook nuttig zijn om dit ook voor je dochter te visualiseren.

Bellen of facetimen, een goed idee?  Dit kan twee kanten uit, voor sommige kindjes helpt het om de afwezige ouder te zien om de periode te overbruggen.  Andere kindjes worden hier erg verdrietig van en gaan je daardoor nog meer missen.  Ik denk dat jullie dit zelf moeten inschatten op basis van je vorige werktrip.

Het is goed om, als jullie een vaste dagstructuur hebben,  deze zeker vast te houden tijdens je afwezigheid.  Ik denk dan aan ochtend- en avondrituelen, bad- of voorleesmomenten,…   Dit geeft houvast aan je kindje in een periode dat alles toch een beetje anders verloopt dan normaal.

En die verjaardag, die vier je toch gewoon enkele dagen vroeger?  Je dochter heeft nog geen besef van tijd, dus ze weet ook niet wanneer haar verjaardag is.  Maak er een fijn feest van en geniet met volle teugen van elkaar.  Neem de mooie herinneringen mee op je reis voor het werk en voor iedereen het goed en wel beseft ben je weer thuis.

Warme groet,

Karen

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes