5270fi.jpg

Vraag / Antwoord: Mijn zoontje heeft totaal geen interesse in potjestraining. Wat nu?

17/09/2021

Een bijna wanhopige mama hier. Mijn zoontje van 2 jaar gaat binnenkort voor het eerst naar school. Nog 2 maanden tijd. Hij heeft tot hiertoe nog totaal geen interesse in potjestraining, wat we ook doen. Boekjes lezen, filmpjes bekijken, onderbroekjes aandoen, samen met mama en papa naar het toilet, zonder onderbroek lopen. Hij zit op het potje, kijkt even in een boekje en dan is hij klaar. Hij voelt het precies ook totaal niet, of wilt het niet voelen. Ik laat hem er ook maar maximaal vijf minuten opzitten en zet hem ook niet onder druk, want dan zou het totaal niet lukken. Maar niks. Hij wacht gewoon tot hij terug een pamper aanheeft.

Heel frustrerend voor ons… Je probeert je rustig te houden en te motiveren, maar het is heel moeilijk als je ziet dat in je omgeving alle andere kids het precies zonder moeilijkheden direct kunnen. Ik wil hem ook niet te hard onder druk zetten. Ik heb al talloze boeken  gelezen en forums vol met tips. Niets lijkt echter te helpen! Wat moet ik doen? Wat doe ik niet goed? Wacht ik gewoon af of wat doe ik?

Lieve groetjes,
Een bijna wanhopige mama

Antwoord van onze expert Karen Thijs

Beste bijna wanhopige mama,

Zindelijkheid is een thema waar heel wat over geschreven en gezegd kan worden. Op basis van je mailtje lijkt je zoontje hier voorlopig nog niet aan toe te zijn.  Dat is niet erg.  Het ene kindje is zindelijk rond 2 jaar, bij andere kinderen duurt het tot ze 5 zijn.  Zindelijkheid heeft enerzijds te maken met iets biologisch dat zich moet ontwikkelen, anderzijds is het ook een manier van controle houden van je kindje. 

Wat kunnen tekens zijn dat je zoontje wel interesse heeft?

  • Geeft je zoontje zelf signalen rond zindelijkheid?
  • Beseft hij dat hij pipi of kaka doet in zijn pamper? Zijn de pampers meestal droog?
  • Is hij fier als het toch een keertje lukt?

Wat kan jij doen?

  • Begin met het te benoemen als je ziet dat je kindje pipi doet of kaka, ook bij het verschonen.  Zo wordt het iets gewoons. Want geef toe: pipi en kaka, die horen bij het leven.
  • Neem je zoontje mee als je zelf naar het toilet gaat, zo leert hij waarvoor dit plekje dient.
  • Zet samen met je zoontje zijn beertje of popje af en toe op het toilet.
  • Blijf verhaaltjes voorlezen, dat is echt een goede manier.
  • Je kan ervoor kiezen om vaste momenten te introduceren om op het potje te gaan.  Bijvoorbeeld bij het opstaan, na het eten, bij een badmoment en voor het slapengaan.  Natuurlijk ook als je kindje er zelf om vraagt.   Je kindje heeft nog geen tijdsbesef, dus voorspelbare, terugkerende momenten helpen hem.

Geef je zoontje en jezelf tijd! Supporter voor hem als hij het goed doet.  Wees mild voor hem en voor jezelf als het nog niet lukt.  Heb vertrouwen dat het in orde komt, als je hier kan in berusten zal je zien dat op de moment dat hij hieraan toe is, dit stapsgewijs in orde komt.

Warme groet,

Karen

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes