5803fi.jpg

Vraag / Antwoord: Ons zoontje zit volop in de potjestraining, maar heeft schrik om te plassen…

6/08/2020

Een mama zit met de handen in het haar. Haar zoontje heeft schrik om nat of vuil te worden, waardoor hij vaak in paniek slaat als hij zit te plassen en zich inhoudt. Expert Klaar Hammenecker geeft enkele tips.

Vraag mama

Dag mama baas! Ik stuur even een bericht, misschien dat jullie raad hebben voor ons. We zitten momenteel volop in de potjestraining met ons zoontje. Hij lijkt echter schrik te hebben om nat of vuil te worden. Daardoor houdt hij zich in tot het pijn doet en hij het niet meer kan ophouden. Hij wil dan wel op het potje, maar als er een straaltje zijn beentjes of broekje of voetjes... raakt, lijkt hij te panikeren en houdt hij zich terug in. Dit met heel veel natte broeken op korte tijd tot gevolg, en jammer genoeg ook heel veel tranen en angst bij hem en frustratie bij ons.

Hebben jullie tips om hem volledig leeg te kunnen laten plassen? Zodat hij zich niet na 2 druppels terug inhoudt, maar zijn blaas volledig kan ledigen... En tips om zijn angst weg te krijgen? Alle tips zijn welkom!

Antwoord expert

Dag mama,

Eerst en vooral een praktische vraag: zit hij op een klein potje op de grond of zit hij met een verkleinbril op het grote toilet? In het tweede geval is er sowieso minder kans om op zijn eigen billetjes te plassen.

Daarnaast moet je onthouden dat je zindelijkheid niet kan forceren: het lukt pas als je kind daar volledig -lichamelijk en mentaal-klaar voor is en dat is bij veel van hen pas rond de leeftijd van 3 jaar waardoor het soms beter is de strijd even te staken en een tijdje later opnieuw te proberen.

Het is ook belangrijk om even na te denken waar deze angst vandaan kan komen. Heeft hij diezelfde vrees wanneer hij met zijn handjes en voetjes in het vuile zand speelt? Of wanneer hij kliedert met verf of klei? En hoe sta jij zelf tegenover ‘vies en vuil’? We zien immers vaak dat kinderen hierin de reacties en het gedrag van hun ouders spiegelen. Kleintjes met ‘smetvrees’ hebben vaak kraaknette mama’s…. Als hij zowat overal die ‘vies-angst’ heeft, kan je er met hem rond werken in andere situaties dan het potje, bv bij het buiten spelen, knutselen, in de zandbak, enz..

Als aanpak lijkt afleiding me het beste te werken. Je kan een toiletliedje bedenken, een liedje dat jullie telkens zingen wanneer hij op het potje zit. Je probeert dan om hem te laten zitten tot het liedje uitgezongen is en hij in het beste geval uitgeplast is.

Een andere manier is het inbouwen van vaste plasmomenten, bij het wakker worden, voor het eten en voor het slapengaan zodat plassen een vaste plek krijgt in het dagelijks ritueel.

Er bestaan ten slotte ook leuke boekjes en zelfs apps die het zindelijk worden mee kunnen ondersteunen en die een extra motivator vormen.

Veel succes!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes