3814fi.jpg

Vraag & antwoord: Welk speelgoed is ideaal voor kinderen?

7/02/2020

Vraag: "Speelgoed voor baby's is vaak kleurrijk en bijna altijd met muziekjes. Is dat wel nodig? Welk speelgoed is eigenlijk het meest geschikt?"

Antwoord van orthopedagoge Janneke Verbeke

Speelgoed voor baby's en jonge peuters (onder twee jaar) betreft voornamelijk explorerend speelgoed: waar ze de wijde omgeving met verschillende prikkels kunnen leren kennen. Tactiel speelgoed (met verschillende stofjes en texturen), speelgoed met geluid en/of beweging zijn uiteraard interessant.

Ook grof motorisch speelgoed (grote blokken, stukken waarmee ze hun grijpbewegingen kunnen oefenen, ...) komt van pas. Niet te vergeten is spelen met elkaar in contact ook enorm belangrijk; met mama, papa, broer of zus verschillende bewegingen uitoefenen (denk maar aan hoppen met de benen wanneer de baby op de schoot zit), in oogcontact grappige gezichtsuitdrukkingen maken, ... .

Kortom elk speels contact met tast, lichaamservaring, gehoor (zingen), en zicht (kleuren, oogcontact, beweging, ...) is een belangrijke vorm van spelen en exploreren. 

Trop is te veel

Wanneer bepaald speelgoed natuurlijk voor een overdreven prikkeling zorgt (te luide muziek, te veel lichtflitsen, ...) is het wat minder interessant. Het moet nog altijd voor een leuke ervaring zorgen, en geen opjagend, angstig, overdreven druk of te hectisch effect geven.

Dat kan natuurlijk van kind tot kind verschillen wat oké is en wat misschien té veel is, ook van ouder tot ouder trouwens. Je baby of peuter zal het wel aantonen wanneer het speelgoed hem/haar op dat vlak niet bevalt, als ouder zal je vanzelf ook wel aanvoelen wanneer een speelgoedstuk bijvoorbeeld TE VEEL is.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes