3742fi.jpg

Vraag/antwoord: "Is een te nauwe voorhuid iets om ongerust over te zijn?"

10/10/2018

Nogal wat mama's maken zich ongerust over het piemeltje van hun babyjongen. "Die voorhuid is te nauw. Moeten we daar iets aan doen?" Pediater Tamsyn Barlow antwoordt.

Antwoord van experte Tamsyn

Bij pasgeboren is het compleet normaal dat de voorhuid te nauw is ('fimosis'). Dit heeft te maken met een verkleving van de penis en de voorhuid. Rond de leeftijd van 3 jaar is dat meestal spontaan verbeterd. Geforceerde manipulaties (terugtrekken van de voorhuid) zijn absoluut af te raden! Dit werd vroeger echter vaak gedaan.

Belangrijk is om na te gaan of er problemen zijn bij het plassen: of de voorhuid opzwelt bij het plassen en/of er sprake is van balanitis (ontsteking van de eikel).

Als er klachten zijn, is het belangrijk om te weten dat je niet onmiddellijk naar een chirurg moet stappen. Er kan eerst een behandeling geprobeerd worden met een cortisonezalf. Bij 60-80 % van de jongens verbetert de situatie en is operatie niet nodig.

Als de klachten niet verdwijnen, kan een bezoekje aan de chirurg noodzakelijk zijn. Afhankelijk van de chirurg en keuze van de ouders kan een voorhuidsparende ingreep gepland worden of een circumcisie (volledig verwijderen van de voorhuid).

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes