2764fi.jpg

Hoe interpreteert een kind het begrip 'nacht'?

5/01/2015

De meeste ouders van jonge kindjes maken weleens een slapeloze of onderbroken nacht mee. Maar wat gaat er, psychologisch gezien, toch allemaal om in die kleine hoofdjes? Vanaf welke leeftijd beginnen kinderen te snappen dat die nachtelijke avonturen voor mama en papa niet zo aangenaam zijn?

Slaap in de baby- en peutertijd

Noot: de leeftijden die hieronder worden aangegeven, vormen slechts een indicatie.

Rond de leeftijd van 1 jaar:

  • Kinderen leren begrijpen dat, als ze iets niet meer zien, dat niet wil zeggen dat het er niet meer is.
  • Tegelijk is de 'scheidingsangst' over het algemeen tussen 8 en 18 maanden het hevigst. Dat komt bij elk kind voor, maar het uit zich anders bij elk kind en is gewoonlijk van tijdelijke aard (bij het ene kind duurt het langer dan bij het andere). Je kind ziet je uit de kamer gaan, maar weet helemaal niet wanneer je terugkomt, waardoor het begint te huilen. Het kind kan ook ineens, in het midden van de nacht, wakker worden en beginnen huilen, omdat het bang is dat jij (zijn veilige haven) er niet meer bent.

Een knuffelbeer of een voorwerp dat gelinkt is aan mama of papa kan helpen, maar ook spelletjes zoals kiekeboe of verstoppertje kunnen helpen om je kind hierin te doen groeien.

Slaap in de kleutertijd

Pas in de kleutertijd kan er een onderscheid gemaakt worden tussen verleden, heden en toekomst, maar het is voor kinderen van deze leeftijd nog erg moeilijk om de echte betekenis van 'tot morgen' te vatten. Je kunt het natuurlijk wel proberen concreter te maken door het te gaan visualiseren: ‘Nu ga je slapen. Als het zonnetje straks schijnt, gaan we weer samen spelen.’

Zeker tot het einde van de kleuterleeftijd kunnen kinderen zich moeilijk inleven in anderen.Ze hebben dan ook niet zo goed door dat het voor mama of papa niet zo leuk is om wakker gemaakt te worden.

Over het algemeen kan een kind pas vanaf 6 jaar inschatten wat zijn gedrag voor iemand anders betekent.

Meer weten? Lees dan ons artikel 10 tips voor slechte slapers en Wat als... je twee slechte slapers hebt?