Vraag/antwoord: Heeft mijn peuter last van de ruzies in huis?

  • door Gastmama

Beste Mama Baas, Mij vriend en ik hebben een zoontje van 20 maanden oud. Sinds het begin van dit jaar hebben we wat relatieproblemen. We werken heel hard om hier door te komen en om alles opgelost te krijgen. Ongewild hangt er natuurlijk soms een spanning in huis, die waarschijnlijk ook voelbaar is voor ons zoontje.

Vraag: ongewilde spanning in huis

We proberen onze gesprekken zoveel mogelijk te voeren als hij slaapt, maar soms lukt dat niet helemaal.

Ik vroeg me af hoe je, als ouder, kan zien dat je peuter last heeft van zo'n relationele spanningen. Welke tekenen wijzen erop dat hij of zij dit voelt?

Alvast bedankt voor enige tips.

Groetjes,

Gastmama A.

Antwoord van experte Barbara

Dag A.,

Het is niet ongewoon dat jullie als koppel meningsverschillen hebben. De komst van een baby zorgt voor heel wat onevenwicht in jullie relatie. Voor de komst van jullie kindje, leerden jullie elkaar kennen als koppel. Jullie vonden daarin een evenwicht en een manier om met elkaar om te gaan. Jullie leerden elkaar kennen met jullie positieve en negatieve kanten. Een nieuwkomer in het gezin zorgt ervoor dat jullie elkaar leren kennen op een andere manier. Jullie rol als partner wordt uitgebreid en jullie krijgen er een rol als partner met kind bij.

Ik wil je feliciteren met het feit dat je je er heel goed van bewust bent dat de spanningen en discussies tussen jullie beiden een impact kunnen hebben op het functioneren van jullie zoon. Een kind kan van bij de geboorte gemoedstoestanden aanvoelen. Vaak gaat het over aanvoelen van lichamelijke en emotionele spanning. Het is iets waar een kind, door de ervaringen, leert mee om te gaan.

Hoe je dit kan zien bij jouw kind, hangt af van de geaardheid van je peuter. Sowieso zal je wel gedragsveranderingen merken. Het kan zich uiten in meer huilen, meer grenzen aftasten, meer aanhankelijkheid, maar soms ook in regressief gedrag.

Het is belangrijk dat jullie in periodes waarin jullie spanningen ervaren ook leuke, aangename momenten kunnen doorbrengen met jullie zoon. Probeer jullie meningsverschillen op die momenten opzij te zetten en probeer een situatie te creëren waarin jullie als doel hebben een aangenaam moment te creëren. Praten is heel goed, maar naast het uitpraten van conflicten is het ook belangrijk dat jullie als koppel ook positiviteit ervaren. Probeer daarom de momenten van discussies af te bakenen en ook leuke dingen met elkaar te doen. Zo zal ook mildheid ontstaan in jullie relatie en zullen jullie automatisch minder gespannen met elkaar omgaan in het bijzijn van jullie zoontje.

Veel succes!