3807fi.jpg

Vraag/antwoord: Ik heb interesse in een onderwaterbevalling, wat moet ik weten?

14/12/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

VRAAG: Ik ben nu 23 weken zwanger en begin steeds meer na te denken over mijn bevalling. Eigenlijk heb ik wel interesse in een 'onderwaterbevalling', maar ik weet er nog niet veel over. Waarschijnlijk zijn er nog heel wat vrouwen die er meer over willen weten (want het gebeurt niet in elk ziekenhuis heb ik begrepen). Kunnen jullie me hierbij helpen? - Sophie

Het antwoord van vroedvrouw Ilse Dejaeger

Een onderwaterbevalling is eigenlijk een gewone natuurlijke bevalling. Wie een normale zwangerschap heeft gehad, en dus geen complicaties, kan verwachten dat er een normale bevalling volgt - en dan is onder water bevallen een optie.

Wat gebeurt er? In plaats van direct na de geboorte blootgesteld te worden aan (voor de baby) koude lucht en (harde) geluiden, komt de baby in warm water terecht. Het kindje krijgt na de geboorte, zolang de navelstreng nog verbonden is, via deze weg nog zuurstof waardoor hij rustig de tijd heeft om na het vruchtwater in het badwater te zwemmen en om op een zachte manier geboren te worden.

Hou wel voor ogen dat je niet kan kiezen voor een epidurale bij een onderwaterbevalling, omdat je dan niet in of uit bad kan en omdat het verloop van de arbeid en de toestand van mama en baby intenser opgevolgd moeten worden. Warm water telt dan weer als beste natuurlijke pijnmiddel en is dus ideaal om je kindje in geboren te laten worden.

Nog een voordeel is dat het risico op scheuren kleiner is bij een onderwaterbevalling en er wordt ook bijna nooit 'geknipt'.

Het is waar dat een onderwaterbevalling niet in elk ziekenhuis kan: dat is afhankelijk van hun beleid. In bepaalde steden (Oostende, Hasselt, Ukkel) zijn er ziekenhuizen gespecialiseerd in onderwaterbevallingen. Voor de rest is het afhankelijk van het ziekenhuis. Informeer dus bij je gynaecoloog of hij/zij daarmee vertrouwd is en wat het beleid is van het ziekenhuis waaraan de hij/zij is verbonden.

Wil je toch een onderwaterbevalling maar woon je te ver van een gespecialiseerd ziekenhuis? Dan kan je ook thuis bevallen. Thuis kan een onderwaterbevalling altijd. Het bad wordt voorzien door de vroedvrouw die de bevalling zal begeleiden.

Hoe kan je je hierop voorbereiden? Je kan niet meer doen bij een normale bevalling, zoals een workshop rond arbeid en bevalling volgen. Leg je wens ook zeker voor aan je gynaecloog en zoek (als je nog geen had) een vroedvrouw die daar ervaring mee heeft.

Daarnaast is het ook wel fijn om wat te lezen over onder water bevallen en ervaringen van mensen die dit al deden.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes