4108fi.jpg

Vraag/antwoord: Kunstvoeding mag op kamertemperatuur, maar wat als mijn baby het liever warm heeft?

16/01/2020

Bij mijn oudste zoon moest ik de melk opwarmen, 2 jaar en 8 maand later wordt Emil geboren. Hij krijgt borstvoeding, maar bij het overschakelen naar flesvoeding krijg ik te horen dat deze op kamertemperatuur gegeven mag worden. Makkelijk, dacht ik eerst, maar al gauw ondervind ik dat dit niet zo makkelijk verloopt. Een situatie die zich vaak voordoet: 

Emil trekt en zuigt aan de speen maar de melk zit – voor de zoveelste keer, zucht – vast in de speen van de fles. Ik schud en duw en na verschillende pogingen komen er weer wat druppels melk door de gaatjes in de speen. Oef. We proberen opnieuw. Maar opnieuw heb ik ook weer mijn bedenkingen hierbij. Als ik kijk naar de melk dan zie ik nog kleine kristalsuikergrote onopgeloste stukjes in de melk zitten. Tuurlijk komen die vast te zitten, denk ik dan. Na poging drie besluit ik de melk toch even op te warmen in de flessenwarmer, en raad eens? Niets van stukjes meer te zien, nee, ditmaal is de melk mooi glad. Emil drinkt zijn flesje zonder morren vlotjes leeg.

Ik begin te twijfelen over het waarom van het geven van flesvoeding op kamertemperatuur na zoveel jaren melk op lichaamswarmte te geven. Moet dit?
Het is om hygiënische redenen, word ik gesust. Daar kan ik nog inkomen, maar als er melk over is, giet je die toch gewoon weg?

Zowel Emil als de fles tonen dat het drinken van ietwat verwarmde melk zoveel vlotter en prettiger is. Ben ik dan de enige die dit ondervindt, vraag ik me
vaak af? Ben ik de enige die zich hier vragen bij stelt?

Emil krijgt honger, ik maak z'n flesje klaar. En ja, ik warm het lekker eigenzinnig op.

- Gastmama

Antwoord van pediater Tamsyn Barlow

Hallo gastmama,

Kunstvoeding geven op kamertemperatuur kan inderdaad geen kwaad, maar (lichtjes) opwarmen mag inderdaad ook.  

Het is gewoon belangrijk om steeds de melk direct na de bereiding (tot max 15 minuten) aan de baby te geven. Als bijvoorbeeld het water uit de koelkast komt, mag je na het klaarmaken van het flesje niet wachten tot de melk op kamertemperatuur is. Je kan eventueel wel een aantal minuten wachten, zodat het niet meer te koud is, zolang het maar minder dan een kwartier is! 

Belangrijkste regel is de melk niet te laten staan na de bereiding want dan is er meer kans op bacteriële groei en dus infecties. Opwarmen is dus geen enkel probleem: het is afhankelijk van wat je baby verkiest!

Wat betreft de klonters in de melk: de dikkere melken (antirefluxmelken) klonteren vaak op kamertemperatuur door hun hoge zetmeelgehalte. Als je de melk niet klontervrij krijgt, kan even licht opwarmen geen kwaad al zou het met (flink) schudden ook moeten kunnen.

Om klonters te vermijden, kan je best deze tips volgen:

- Doe eerst het water in de fles en dan pas de schepjes melkpoeder

- Doe een afsluitdekseltje op de fles om (flink) te kunnen schudden (niet rollen!). Probeer schudden met de speen te vermijden omdat er dan poeder in de speen kan terechtkomen. 

- Gaan de klonters niet weg, warm dan de melk (lichtjes) op. 

- Eventueel kan ook een babymixer worden gebruikt om klonters in de melk op te lossen. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes