4517fi.jpg

Vraag/antwoord: Mijn dochtertje vecht letterlijk tegen het inslapen. Wat kan ik doen?

26/04/2018

Onze dochter is 7 maanden en heeft grote moeite met het inslapen. Dan begint ze te wenen, te krijsen, haar hoofdje van links naar rechts te draaien… Het is zo frustrerend en ontmoedigend om telkens het gehuil te moeten aanhoren. Hebben jullie tips?

Ons dochtertje is 7 maanden en heeft problemen om in te slapen. We hebben echt alles al geprobeerd, maar zijn wat ten einde raad nu... Telkens als ze moe wordt, proberen we haar boven in haar bedje te leggen. Alles verloopt vlot tot op het moment dat we haar (wakker) neerleggen. Dan begint ze te wenen, te krijsen, haar hoofd naar links en rechts te draaien... Ik laat haar even doen en leg dan mijn hand op haar buikje en zing zachtjes. Na een tijdje valt ze dan in slaap. Soms ook niet. Zo gaat het zowel overdag als 's avonds. In de namiddag is haar dutje ook maar van korte duur (max. 40 minuten). In de voormiddag slaapt ze ongeveer 1 uur, maar dat wisselt soms. Hebben jullie raad of tips, want ik ga er zo stilletjes aan onder door. Het is zeer frustrerend en ontmoedigend om telkens het gehuil te moeten aanhoren en het 'gevecht' met de slaap aan te gaan…

Alvast bedankt!

Antwoord van slaapexperte Inge Glazemakers

Slapen, en zeker inslapen, wordt vooral bij kinderen door zeer veel verschillende factoren beïnvloed. Zo kan de slaapomgeving prikkels geven die je kindje onrustig maken, maar er kan bijvoorbeeld ook fysiek ongemak zijn bij het neerliggen. Er zijn een aantal dingen waar je als ouder op kunt letten om het inslapen voor je kindje zo vlot mogelijk te laten verlopen. Ik merk dat je daar al heel attent voor bent. Zo breng je je kindje naar haar bed wanneer ze moe wordt en probeer je haar te sussen wanneer ze begint te huilen. Bij kleine kinderen is het als ouder soms heel moeilijk om hun ‘signalen’ te lezen en te begrijpen. Zij kunnen hun ongemak enkel tonen door te huilen en kunnen je niet vertellen waar het probleem precies ligt. Zo kom je soms in een vicieuze cirkel terecht waarbij het inslapen nog lastiger wordt omdat je kindje oververmoeid raakt (en dus nóg gevoeliger voor prikkels) en omdat je zelf moeilijker rust kan uitstralen door de stress van de situatie. Deze stress kan er immers mee voor zorgen dat je kindje geen rust kan vinden bij het inslapen.

Zorg zelf voor voldoende rust

Zelf rust vinden (en rustig blijven) op het moment dat je je kindje in bed legt, is dus ontzettend belangrijk, maar niet altijd even makkelijk. Probeer voldoende tijd voor jezelf in te lassen om je batterijen op te laden en weet dat af en toe hulp vragen je echt geen minder goede mama maakt. Je partner, een ouder, een buur of een vriend(in) kunnen het misschien een keertje van je overnemen zodat jij er de volgende keer weer met innerlijke rust aan kan beginnen. Of hun aanwezigheid op het moment dat je je kindje in bed legt, kan soms ook al helpen.

Ontwikkel een vast slaapritueel

Je kan ook proberen om het naar bed gaan nog voorspelbaarder te maken voor je dochtertje door een slaapritueel te ontwikkelen. Kinderen vanaf 6 maanden hebben baat bij een vast slaapritueel voor ze in bed gelegd worden. De voorspelbaarheid van dit slaapritueel kan hen de veiligheid en geborgenheid geven die ze op dat moment nodig hebben om rustig in te slapen. Concreet houdt een slaapritueel bij een baby in dat je telkens voor je je kindje in bed legt, dezelfde stappen doorloopt. Zo kan je eerst haar luiertje verversen, dan een slaapzakje aandoen, het donker maken in de kamer, samen ‘Slaapwel’ zeggen aan de knuffels en je kindje dan in bed leggen. Je kan hierbij ook de dingen opnemen die je nu al doet om je kindje te sussen. Bijvoorbeeld meteen als je je kindje in bed legt, je hand op haar buikje leggen en zingen terwijl ze nog rustig is (dus voor ze begint te huilen). Of je slaapliedje zingen op het moment dat je haar slaapzakje aandoet. Hiermee geef je je dochtertje het signaal dat alles oké is en dat ze zich mag ontspannen en zal ze ook makkelijker kunnen inslapen.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes