4312fi.jpg

Vraag/antwoord: Wat als je peuter de kindjes in de crèche bijt?

16/08/2018

Een gastmama zit met een vraag: Wat als mijn peuter de kindjes in de opvang bijt? Orthopedagoge Barbara heeft een paar tips. 

Vraag van gastmama: wat als mijn peuter bijt?

Het is al meerdere keren voorgevallen en ik voel me er niet zo goed bij aangezien het niet fijn is om zoiets in het heen-en-weerboekje te lezen. Thuis doet ze zoiets niet bij ons. Bij haar knuffels heb ik het haar denk ik al wel zien doen... Moet ik dit dan ook afleren, in de hoop dat ze het in de opvang niet meer doet bij de andere kindjes?

Antwoord van orthopedagoge Barbara

Beste, 

Het probleem dat jij aanhaalt komt heel vaak voor. Je peuter probeert (letterlijk) met hand en tand haar territorium te verdedigen. Aangezien ze nog niet beschikt over een geweten, heeft ze nog geen besef van goed en fout gedrag. Zij voelt zich waarschijnlijk op bepaalde momenten bedreigd en gaat heel instinctief in de verdediging.

Je vertelt dat het bijten zich vooral in de opvang voordoet. Ik zou je dan ook aanraden om in gesprek te gaan met de verzorgenden van de opvang. Vraag naar de omstandigheden waarin het bijten zich voordoet. Stel je open op en probeer meer te weten te komen over het bijtgedrag van je dochtertje. Vertel ook dat je je er ongemakkelijk bij voelt. Het zal voor jou de situatie verduidelijken.

Eens je een zicht hebt op de context waarin het bijtgedrag zich voordoet, kan je samen met de verzorgenden gaan kijken hoe er het best wordt op gereageerd. Bevraag de verzorgenden naar hun algemene aanpak bij bijtgedrag. Jouw dochtertje zal ongetwijfeld niet het eerste en enige peutertje zijn dat bijt. Maak samen afspraken. Mocht je het bijtgedrag ook thuis zien, dan kan je dezelfde regel als de opvang hanteren.

Wat meestal goed werkt, is een kleine time-out. Je kindje mag eventjes niet meer aan de activiteit deelnemen tot ze terug wat rust heeft gevonden. Het is een opvoedingsmiddel dat vooral als doel heeft de gemoederen bij jouw kindje en de andere kinderen te bedaren. Tegelijk krijgt je dochter de boodschap dat haar manier van verdedigen niet ok is. Zo zal zij snel leren dat bijten niet mag. Benoem bij de time-out ook het gedrag dat je afkeurt zodat je kind heel duidelijk weet dat dit gedrag niet kan.

Veel succes!