4431fi.jpg

Vrouw krijgt baby dankzij eierstok die werd ingevroren tijdens kindertijd

22/12/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Je zou hem bijna als een mirakelbaby kunnen beschouwen, de zoon van Moaza Al Matrooshi. Hij kwam er dankzij een stukje eierstok dat werd ingevroren toen zijn mama zelf nog een kind was en na transplantatie terug kon gebruikt worden. 

Bloedziekte

Moaza, afkomstig uit Dubai, werd geboren met een erfelijke bloedziekte die dodelijk was indien ze niet behandeld zou worden. Ze moest dan ook noodgedwongen chemotherapie krijgen wou ze het beenmerg van haar broer kunnen laten transplanteren. En chemo brengt natuurlijk ook schade toe aan de eierstokken.

Voorafgaand aan die behandeling werd haar rechtereierstok op haar negende verwijderd in een ziekenhuis in Engeland. Stukken van haar eierstokweefsel werden gemengd met beschermende cryo-middelen en werden langzaam ingevroren tot min 196 °C, om daarna in vloeibare stikstof te worden opgeslagen.

Vorig jaar transplanteerden chirurgen in Denemarken vijf stukken van het eierstofweefsel terug in haar lichaam. Vier daarvan werden genaaid op haar kapotte linkereierstok en één aan de kant van haar baarmoeder.

Enorme stap voorwaarts

Daarna was Moaza niet meer in de menopauze – waarin ze na haar chemo in verkeerde – en begon ze terug te ovuleren. Met andere woorden: ze was weer vruchtbaar!

Om de kans op slagen te vergroten ondergingen Moaza (nu 24) en haar man Ahmed een IVF-behandeling. Van de acht eicellen die werden verzameld werden drie embryo’s geproduceerd, waarvan er twee eerder dit jaar waren ingeplant.

Nu is ze dus bevallen van een kerngezonde baby. ‘Dit is een enorme stap voorwaarts’, zegt haar begeleidende arts Sara Matthews. ‘We weten dat transplantatie van eierstokweefsel werkt voor oudere vrouwen, maar we wisten niet dat we weefsel van een kind zouden kunnen nemen om het in te vriezen en het weer te laten werken.’

Artsen zeggen dat er nu hoop is voor vele andere meisjes en jonge vrouwen die risico lopen onvruchtbaar te worden na een behandeling voor kanker, bloed- of immuunstoornissen. 

BBC News

Kan haar geluk niet op

Moaza zelf kan niet gelukkiger zijn. ‘Ik heb altijd geloofd dat ik mama zou zijn en een baby zou krijgen. Ik wou de hoop niet opgeven en nu heb ik deze baby… Alles is perfect nu.’

Ze was haar eigen moeder enorm dankbaar, omdat zij het idee had om het eierstokweefsel te proberen redden zoveel jaar geleden. Moaza is de eerste vrouw bij ie er eierstokweefsel voor de puberteit is ingevroren en de eerste die een behandeling kreeg voor de erfelijke bloedziekte bèta-thalassemie.

Moaza heeft nu nog één embryo en twee stukjes eierstokweefsel en is zeker van plan om dat in te zetten voor nog een baby.

Eerder dit jaar was een eerste Britse vrouw in Edinburgh bevallen na een transplantatie van haar ingevroren eierstokweefsel. De mama wenst liever anoniem te blijven, maar was wel op een natuurlijke wijze zwanger geworden.

België was trouwens het eerste land waarin de eerste vrouw ter wereld in 2004 beviel na een transplantatie van eigen eierstokweefsel. De techniek is dus op zich niet nieuw, maar het feit dat er weefsel van voor de puberteit opnieuw kan worden gebruikt dus wel.

Kijk hier voor een filmpje met Moaza en haar kleine jongen.

Bron: BBC News.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes