3937fi.jpg

Waarom ik mijn kinderen de ruimte geef om alle emoties te voelen

27/11/2020

Geuren en kleuren. Geluiden en gelaatsuitdrukkingen. Mijn dochters trekken me heel vaak terug naar mijn kindertijd…

De kleine momentjes ebben mij gevormd tot wie ik nu ben

Heel dikwijls kan ik het geluk van mijn kindjes tot in mijn kleine teen voelen. Als ze horen dat ze naar Plopsaland mogen, dan voel ik dezelfde kriebels die ik dertig jaar geleden kreeg toen ik naar de Meli mocht.

Een verjaardagsfeestje, een schoolreis, vriendjes die komen spelen tot oma en opa die op bezoek komen. Het was een te gek gevoel toen ik klein was en dankzij mijn kleintjes kan ik dit gevoel weer helemaal opnieuw beleven.

Zelfs bij de warmte van een knuffel kan ik weer helemaal week worden.

Vaak trekken ze me ook terug naar die minder leuke momentjes. Momenten waarop ik dacht dat mijn mama en papa mij niet goed begrepen en ik helemaal vol met frustraties zat. Of dat momentje van verdriet omdat een huisdier stierf. Of toen ik volledig onschuldig in de hoek moest gaan staan, verschikkelijk!

Nostalgie laat me beseffen dat ik vaak voorzichtig moet omspringen met hoe mijn dochters zich soms voelen. Dat ik hen ruimte moet geven om het ook allemaal te voelen. En het laat me beseffen dat die kleine momentjes later heel groots kunnen zijn. En vooral, het laat me beseffen dat ik een zalige jeugd had en dat het juist die mindere momentjes zijn geweest die mij gemaakt hebben tot wat ik nu ben.