2823fi.jpg

Wanneer ben je vruchtbaar?

8/07/2020

We leven in tijden waarin we minder en minder de eigen signalen van ons lichaam herkennen. Soms kan het echter wel helpen om iets gemakkelijker zwanger te worden.  Prof. dr. Spitz legt uit wat de voornaamste symptomen van een eisprong zijn.

Wanneer vind de eisprong plaats?

Meestal moet je bij een relatief regelmatige cyclus niet twijfelen. Een gemiddelde menstruele cyclus duurt ongeveer 28 dagen. Hij bestaat uit twee fasen: een fase voor de eisprong en een fase na de eisprong. 

De eisprong zelf vindt plaats 12 tot 16 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie. De exacte datum van die eisprong is wel pas na de feiten vast te stellen.

De mensen weten al heel lang dat er vruchtbare en minder vruchtbare dagen zijn in een cyclus. Het was vroeger dan ook een veelgebruikt hulpmiddel om aan natuurlijke familieplanning te doen. Men leerde te luisteren naar het lichaam. De komst van de pil in de jaren zestig heeft ons daarin een beetje lakser gemaakt en ervoor gezorgd dat we de natuurlijke signalen van ons lichaam niet altijd even goed kunnen plaatsen.

Ongeveer één vrouw op vijf voelt haar eisprong, omdat hij een lichte pijn of somsbloeding veroorzaakt. 

Waarop kun je letten?

Sommigen voelen het ook aan dat ze onder een ander hormonaal regime vallen en dat de eisprong heeft plaats gevonden door gevoeligere borsten, een wat opgezet gevoel, een groter hongergevoel

Er bestaan ook testen die in de urine het hormoon dat de eisprong uitlokt opsporen, maar het kan eenvoudiger en zeker goedkoper. Het volstaat om ’s morgens voor je opstaat en wanneer je bijvoorbeeld nog even naar het nieuws luistert of de goede voornemens voor de dag maakt, je temperatuur te meten en op te schrijven. Als je dat een hele cyclus doet, zul je zien dat je temperatuur in de tweede helft, na een ovulatie, 0,3 tot 0,5 graden hoger ligt. Dat komt door de werking van het progesterone, het hormoon dat dient om een eventuele zwangerschap in stand te houden.

Als je regelmatig,om de twee tot drie dagen, gemeenschap hebt, zullen er bij goed slijm altijd wel beweeglijke zaadcellen aanwezig zijn die de eicel kunnen bevruchten. Als je erin slaagt de meest vruchtbare periode door het slijm te herkennen, dan verhogen je kansen lichtjes, maar echt mikken is nu ook niet bevorderlijk en nodig.