Wat als er een echte concurrentiestrijd is tussen zusjes?

Een gastmama merkt dat de concurrentiestrijd tussen haar dochters moordend is. Ze vraagt raad aan Mama Baas: hoe kan ze hier best mee omgaan, zodat de meisjes toch een zussenband kunnen ontwikkelen?

Vraag gastmama

Hoi! Tussen mijn 2 oudste dochtertjes zit een leeftijdsverschil van 20 maanden. Lijkt gezellig, maar ze zijn nu 5 en 3,5 en de concurrentiestrijd is moordend. Hebben jullie tips hoe hier mee om te gaan? Haal ik hen wat vaker uit elkaar? Geef ik de jongste andere hobby's of geef ik haar net de kans hetzelfde te kunnen doen als haar zus? Mijn vraag is eigenlijk, behandel ik hen best zoveel mogelijk als gelijken of probeer ik net de verschillen in de verf te zetten?
Er zijn ook momenten waarop ze heerlijk samen spelen, maar ik ben gewoon soms bang dat ze nooit een zussenband gaan ontwikkelen en elkaar steeds zullen beconcurreren...

Expert Barbara Frère geeft advies

Beste,

Vanaf de leeftijd van 2 jaar ontstaat bij een kind een zelfbewustzijn. Jouw dochters zijn zich al goed bewust van hun bestaan en deels van hun persoonlijkheid. Ze willen op die leeftijd ook graag de goedkeuring van hun ouders. De ouders zijn de belangrijkste figuren die op hun leeftijd bevestiging geven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze van alles een grote concurrentiestrijd maken.

Het is vooral van belang te zoeken waarin je twee meisjes goed zijn. Elk kind is uniek. Het kan natuurlijk zijn dat de meisjes beiden in hetzelfde goed zijn. Toch biedt niet vergelijken, maar juist differentiatie de oplossing. Ga eens na welke kwaliteiten de school, de grootouders, jullie vrienden in je dochters herkennen. Vaak ziet een buitenstaander meer de eigenheid van het kind, los van de broer(s) of zus(sen).

Probeer ook de kwaliteiten van je kind goed te benadrukken en probeer daarbij niet te vergelijken. Door verschillen in de verf te zetten, zal een kind een gezond zelfwaardegevoel ontwikkelen. Een kind zal perfect weten waarin hij/ zij goed is zonder zich daarbij te moeten meten met zijn/ haar broer of zus.

Veel succes!