7 redenen waarom kinderen onze complimentjes niet nodig hebben

 • door Mamabaas

Veel mensen vinden het belangrijk om kinderen vaak te complimenteren. Volgens hen houden kinderen daarvan, en hebben ze dat nodig: het moedigt hen aan en motiveert hen. Maar blogster Sara (Happiness is here) is het daar niet mee eens. Volgens haar doe je een kind eigenlijk helemaal geen plezier met al die complimentjes.

Volgens Sara vinden kinderen de complimentjes op zich niet per se leuk, maar gaat het er vooral om dat ze het gevoel hebben dat ze gezien worden. De mama van vier geeft zeven redenen waarom al die complimentjes helemaal niet nodig zijn:

 1. Complimentjes houden een oordeel in
  Wanneer je iemand zegt dat hij of zij iets goed heeft gedaan, dan geef je een oordeel. Oké, het is een positief oordeel, maar nog altijd een oordeel. Een kind heeft geen nood aan jouw oordeel, een kind wil gewoon gezien en opgemerkt worden. Een kind wil niet het gevoel hebben aan jouw normen te moeten voldoen, een kind wil gewoon zichzelf zijn en daarvoor geaccepteerd worden.
 2. Complimentjes geven je kind het gevoel dat hij je zou kunnen teleurstellen
  Als een kind altijd braaf en flink en lief is, dan voelt het alsof hij aan jouw normen moet voldoen. Het heeft het gevoel dat het de persoon moet blijven die jij denkt dat het is. Maar wat als je kind bang is, of als het niet zijn dag is? Voldoet hij dan niet langer? Is dat dan een teleurstelling voor jou? Hoe kan een kind ooit vertellen hoe hij zich echt voelt, als hij het gevoel heeft dat hij jou zou kunnen teleurstellen?
 3. Complimentjes geven het gevoel dat je liefde voorwaardelijk is
  Door complimenten te geven lijkt het alsof je alleen de prestaties van je kind ziet en niet je kind zelf. Het lijkt alsof je kind je liefde moet verdienen door wat het doet en hoe het zich gedraagt. Het lijkt alsof je je kind meer en meer en beter en beter moet presteren om opgemerkt te blijven worden.
 4. Complimentjes zijn nefast voor de motivatie
  Als je kind hard werkt aan iets, dan is dat omdat je kind dat wil. Je kind is intrinsiek gemotiveerd om op verkenning te gaan en de wereld te ontdekken. Als je je kind prijst voor die natuurlijke nieuwsgierigheid, dan temper je de motivatie. Je kind is dan niet langer enkel en alleen gemotiveerd vanuit het eigen verlangen, maar ook om jou een plezier te doen. Je kind begint die complimentjes nodig te hebben en vertrouwt niet langer op de eigen beslissingen en het eigen oordeel.
 5. Complimentjes nemen het plezier weg
  Als je kind je iets komt tonen, met een blij gezicht dat blinkt van trots, begin je kind dan niet te prijzen. Op die manier neem je het plezier van je kind weg, omdat het dan plots over jou gaat. Jouw oordeel, jouw gevoelens. Heb enkel oog voor je kind.
 6. Complimentjes geven het gevoel dat jij controle wil
  Als je kind ‘goed’ is omdat het de dingen doet die jij wil, dan voelt dat als controle en druk. Je geeft misschien complimentjes om je kind aan te moedigen. Maar je kind hoeft niet constant aangemoedigd te worden om goed te zijn. Je kind wil vooral dat jij weet dat het uit zichzelf al goed is.
 7. Je kind heeft die complimentjes niet nodig
  Het enige wat je kind nodig heeft, is dat jij je kind écht ziet. Dat je ziet hoe je kind écht is. Je kind wil zich verbonden voelen met jou. Je kind wil dat je deelt in zijn plezier en verwezenlijkingen. Je kind wil vooral een authentieke relatie, niet eentje dat gebaseerd is op controle.

Kinderen hebben onze complimentjes niet nodig. Ze hebben onze onvoorwaardelijke liefde en acceptatie nodig.

 

Bron: Happiness is here