Lezen met je oren: over de voordelen van voorlezen én leuke boekentips
Voorlezen: niets dan voordelen
Nog niet helemaal overtuigd? Er zijn nog talloze voordelen. Door boeken voor te lezen kan je kinderen laten kennismaken met allerhande thema’s. In de bibliotheek geef ik heel vaak boekjes mee over het potje, tutjes, slaaprituelen, een nieuw broertje of zusje, verhuizen, eten … Zo kan je kind via het verhaal al even meeleven en de woordenschat leren kennen die bij een nieuwe situatie hoort. Extra handig daarbij is dat de meeste figuurtjes uit de klas een eigen boekenreeks hebben. Anna, Jules of Rikki die iets beleven, kan de herkenbaarheid bij je kind al vergroten.
Empathisch worden ze er ook van, die kleine luistervinkjes. Kinderen leren niet alleen omgaan met hun eigen situatie, ze krijgen ook inzicht in anderen. Kleuters vinden het erg fijn om zichzelf en hun vertrouwde omgeving te herkennen in de afbeeldingen, maar merken ook de andere personages op die er misschien anders uitzien dan zij of iets spannend meemaken. Net daarom is het zo belangrijk dat we blijven werken aan diversiteit in boeken. Het hoeft zelfs niet expliciet te gaan over discriminatie of anders zijn. Een prentenboek met een brede waaier aan personages kan al een grote ondersteuning zijn.
Ja, maar, Annelien, mijn kinderen kunnen nu wél zelf lezen! Ik hoor het jullie al denken … Maar ook als ze zes, zeven, acht … of zelfs negen of tien zijn, kan je nog voorlezen! Samen genieten van een hoofdstuk uit een mooi boek is de ideale afsluiter van een drukke dag. Je wordt er rustig van en het is een fijn momentje om samen te zijn. Je vergroot ook de interesse voor verhalen en lezen, naast alle andere voordelen die ik hierboven opnoemde. Ook voor de hele kleintjes, van wie je niet verwacht dat ze er al veel van begrijpen, is het zowel leuk als belangrijk om samen in boekjes te kijken. Benoem de illustraties, toon de kleuren, draai samen een blaadje om … en al snel zijn jullie samen aan het lezen!
Ben je zelf niet zo’n voorlezer of laat je het liever eens aan een ander over? Op VRTmax kan je gratis alle afleveringen van De Voorleesclub bekijken. Elke dag leest een bekend gezicht een fijn voorleesboek. Luister ademloos mee naar Xavier Taveirne die ‘Een Zee Van Liefde’ van Pieter Gaudesaboos vertelt of hoe de weergaloze Martine Tanghe de klassieker ‘Kikker is Kikker’ voorleest. Ga je helemaal voor de professionals? Volg dan je favoriete schrijvers op sociale media of schrijf je in op hun nieuwsbrief. Veel auteurs vinden het enorm fijn om te gaan voorlezen in boekhandels, scholen of op boekvoorstellingen.
Boekentips
Om af te sluiten kan je hieronder een aantal fijne voorleestips terugvinden. Ik groepeerde ze per leeftijd. Je kan deze boeken vinden in je lokale openbare bibliotheek of bij je favoriete zelfstandige boekhandel!
0-2 jaar
Een boek – Hervé Tullet
Dit kleine eenvoudige boekje zorgt voor interactie tussen jezelf, het boekje en je kindje. Het boek vraagt om op het gele bolletje te duwen en dan de bladzijde om te slaan… en kijk maar wat er dan gebeurt!
Wie hoor ik daar? – Elsa Mroziewicz
Een driehoekig openklapboekje met heel rijke illustraties waardoor je niet alleen kleuren en vormen kan bekijken maar ook leuke dierengeluiden kan leren.
Wat gaat mama doen? – Carly Madden
Een verrassend flapjesboek over mama’s. Op elke pagina kan je raden wat mama gaat doen, het flapje omslaan en iets nieuws ontdekken.
3-5 jaar
Een huis voor Harry – Leo Timmers
Dit heerlijk herkenbare prentenboek gaat over huiskat Harry, die voor de eerste keer gaat buitenspelen en de weg kwijtraakt. Helemaal geschikt voor jongere kleuters, omdat de tekst eenvoudig is en de prenten eenvoudig en aantrekkelijk zijn. Ook de andere prentenboeken van Leo Timmers zijn aanraders!
De piraten komen! - John Condon
Het klassieke ‘boy who cried wolf’ verhaal, maar dan met een leuke twist. De illustraties zijn grappig en expressief. Je kan ook heel leuk meeroepen ‘de piraten komen’! Door de herhaling en het verrassende einde een grote hit bij kleuters.
De kleine houten robot en de boomstamprinses – Tom Gould
Een helemaal nieuw sprookje over een koning, een koningin, een wijze oude vrouw, een wetenschapper, een boomstamprinses… en een houten robot. Heel origineel en met schattige tekeningen die wel wat weg hebben van een strip.
6-8 jaar
Rotkat – Janneke Schotveld
Dit boek gaat over een kat met een ooglap, die met z’n beste vriend (een zeemeeuw) allerlei avonturen beleeft op straat en op de vuilnisbelt waar ze wonen. Er zit veel ritme en herhaling in de tekst, waardoor het leuk voorleest.
Het boek zonder tekeningen – BJ Novak
Wil je scoren met een voorleesboek, probeer dan zeker deze eens uit. Zoals er in de titel staat, zijn er geen tekeningen maar wél heel veel grappige situaties. Je moet het boek namelijk let-ter-lijk voorlezen zoals het er staat … Ook als er staat ‘ik ben een aap’! Hilariteit verzekerd bij de luisteraars!
9+ jaar
Gozert – Pieter Koolwijk
Ties en zijn beste vriend Gozert beleven allemaal spannende avonturen samen. In het eerste hoofdstuk worden ze aangevallen door een heuse trol (of is het gewoon de garagist?). Ties’ ouders vinden Gozert niet zo’n goeie vriend voor hun zoon, en al helemaal niet omdat hij enkel in Ties’ hoofd lijkt te bestaan. Ze proberen Ties op allerlei manieren van Gozert af te helpen …
Lampje – Annet Schaap
Ons hoofdpersonage heet eigenlijk Emilia, maar iedereen zegt Lampje omdat ze de dochter van de vuurtorenwachter is. Sinds de verdwijning van haar moeder, zorgt Lampje voor haar vader èn voor de grote vuurtoren… tot het op een nacht helemaal misgaat.
Op zoek naar meer tips? Op de site van Voorleesweek kan je er een heleboel terugvinden.
Veel Voorleesplezier!