Meisje maakt huiswerk

De Vlaamse toetsen: wie, wat, hoe? 5 vragen en antwoorden

26/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

De Vlaamse toetsen komen er binnenkort aan. Voor je jonge tiener, welteverstaan. Maar de Vlaamse wat? Wanneer? Wie? En hoe? Het zijn digitale toetsen voor Nederlands en wiskunde die bijna alle leerlingen van het vierde leerjaar lagere school zullen afleggen. Een woordje uitleg, zodat jullie helemaal mee zijn, moeder en vader!

Misschien kan je tiener het je ook wel uitleggen, maar om te vermijden dat je hem of haar moet storen nét op het moment dat er vrijwillig gewerkt wordt voor school, zetten we de belangrijkste zaken rond de Vlaamse toetsen even op een rijtje.

1. De Vlaamse toetsen: wat?

De Vlaamse toetsen zijn – het woord zegt het natuurlijk – testen. Meer bepaald: digitale toetsen voor Nederlands en wiskunde die bijna alle leerlingen op school zullen afleggen. Ze zijn bedoeld als een belangrijke stap naar een beter onderwijs.

Belangrijk is – vooral voor je tiener – dat leerlingen niet hoeven te studeren voor de toetsen. Het zijn dus geen extra examens. Alle toetsvragen worden opgesteld volgens de eindtermen, maar niet alle leerlingen krijgen dezelfde vragen.

De vragen passen zich aan tijdens de toets aan het niveau van de leerlingen. De antwoorden die een leerling gaf op voorgaande vragen bepalen de volgende reeks vragen in de toets. Dus: elke leerling kan de vragen beantwoorden. De vragen zijn niet te moeilijk maar ook niet te gemakkelijk.

Als een kind specifieke hulpmiddelen nodig heeft, dan mag het die ook gebruiken tijdens de toetsen. Die hulpmiddelen moet je school wel op voorhand registreren .

De Vlaamse toetsen gaan door op 2 toetsmomenten, in april en mei 2024. Het is de school die de leerlingen inlicht over de exacte tijdstippen. Die zijn voor elke school anders.

2. De Vlaamse toetsen: voor wie?

De Vlaamse toetsen zijn verplicht voor bijna alle leerlingen uit het 4de jaar lager onderwijs en het 2de jaar secundair onderwijs. 2024 is het startjaar.

Het is de bedoeling dat leerlingen op termijn in hun volledige schoolloopbaan de toetsen vier keer afleggen: in het 4de en 6de leerjaar basisonderwijs en in het 2de en 6de jaar secundair.

3. De Vlaamse toetsen: waarom?

Het zijn dus verplichte toetsen. Maar ze zijn bedoeld als een middel om het onderwijs voor onze kinderen te verbeteren. Het gaat erom te kijken hoe goed leerlingen zijn in Nederlands en wiskunde. Wat kennen en kunnen ze? Wat gaat goed? En wat gaat nog niet goed?

4. De Vlaamse toetsen: waarom een vragenlijst nadien?

Na de toets volgt een korte vragenlijst. Die maakt deel uit van een wetenschappelijk onderzoek en peilt naar enkele achtergrondkenmerken van de leerlingen en naar hun ervaringen met de toets.

Het doel is om de resultaten van de toetsen in Vlaanderen beter te begrijpen. De antwoorden op de vragenlijst hebben geen invloed op de resultaten van de leerlingen. Scholen ontvangen ook geen feedback over de antwoorden op de vragenlijst.

De vragenlijst is belangrijk om onderzoekers een beter beeld te geven van de resultaten. Maar leerlingen zijn niet verplicht om die vragenlijst in te vullen. Tijdens het invullen van de vragenlijst kunnen kinderen er ook altijd voor kiezen om vragen uit de vragenlijst niet te beantwoorden.

5. De Vlaamse toetsen: wat met de resultaten?

Vanaf 21 juni 2024 krijgt je kind de resultaten van de toetsen via de school. De school geeft de resultaten ook aan de ouders, bijvoorbeeld via het rapport.

Elke school kiest zelf of het resultaat van de Vlaamse toetsen meetelt. Als ze die laten meetellen, moet dat wel in het schoolreglement vermeld staan.

De resultaten van de toetsen mogen niet beslissend zijn. Mag je kind naar het volgende jaar? Daarvoor bekijkt de school altijd alle toetsen en taken, dus niet alleen de toetsen.

Scholen hebben toegang tot de resultaten van hun leerlingen, maar die resultaten worden niet openbaar gemaakt. Er komen dus geen ranglijsten van scholen. Scholen kunnen de resultaten van de toetsen wel gebruiken om hun eigen onderwijskwaliteit te versterken.

Alle info over de Vlaamse toetsen vind je ook op vlaamsetoetsen.be.

Vlaamse toetsen

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.