5761fi.jpg

Speel goed met minder speelgoed

18/02/2019

Speelgoed is meer dan alleen maar ‘speelmateriaal’. Het vormt de bouwstenen voor de toekomst van onze kinderen. Dankzij speelgoed leren ze namelijk bij over de wereld, maar ook over zichzelf. Daarom is het als ouder verstandig om na te denken welke fundering het speelgoed dat jij je kinderen geeft zal leggen.

Op veel plaatsen kom ik kinderkamers tegen vol met 1.001 speelgoedjes. Ze zijn met liefde en de beste bedoelingen gekocht om kinderen te plezieren en plezier te geven. Maar het kan best met wat minder of met wat minder tegelijk, zonder je kind iets te ontnemen.

Lees maar even mee…

Creativiteit

Door minder speelgoed in een keer aan te bieden, stimuleer je de creativiteit van je kind. Hij zal moeten / kunnen improviseren en zijn verbeelding gebruiken. Dino’s en poppen die eens samen een theekransje doen? Waarom niet! 

Duur van de speeltijd

Je kind zal langer met hetzelfde speelgoed blijven doorspelen en het echt optimaal benutten als er niet 20 andere speelgoedjes naast liggen die zijn aandacht opeisen.

Respect voor het speelgoed

Een kind met beperkter aangereikt speelgoed zal er met meer respect mee omgaan, omdat hij zich ervan bewust is dat hij er niet meer mee kan spelen als het beschadigd is en er niet meteen vervanging klaar ligt. Heel belangrijk om te leren omgaan met materiaal.

Doorzettingsvermogen

Kinderen die te veel speelgoed hebben, geven soms te snel op. Als ze een speelgoedje krijgen dat hen niet 100% duidelijk is, zullen ze het snel aan de kant schuiven en kiezen voor ander beschikbaar speelgoed dat wel eenvoudig te doorgronden is. Kinderen met minder speelgoed leren hierdoor geduldiger te zijn en hun doorzettingsvermogen aan te spreken.

Eerlijk delen

Door minder speelgoed (tegelijk) aan te bieden bevorder je ook het sociale delen. Er is maar een beperkt aanbod waar meerdere kinderen mee moeten spelen, dus moeten ze wel delen. Natuurlijk zal er weleens ruzie gemaakt worden van wie dit stuk speelgoed nu is, maar op het einde van dag zullen ze meer samen hebben gespeeld dan individueel.

Minder druk huis

Last but not least zal het in huis minder druk en minder rommelig worden. Kinderen die gevoelig zijn aan prikkels zullen hier een groot voordeel uit halen en zullen meer rust vinden in huis en hun speelomgeving.

Als je kiest om minder speelgoed tegelijk aan te bieden, dan verwijs ik je graag door naar mijn artikel over het doorschuifsysteem.

Veel succes met het ontspullen bij kinderen!
En kom zeker eens kijken bij de maandelijkse uitdaging in de FBgroep “365x opruimen – kinderspullen”.
 

Tina Favache
Opruim- en RoutineCoach

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes