4338fi.jpg

Wat als je baby een buikslaper is en binnenkort naar de crèche moet?

21/11/2016

Een mama maakt zich zorgen: haar zoontje gaat binnenkort naar de crèche, maar is een fervente buikslaper. En in de crèche kunnen de verzorgsters de baby natuurlijk niet op de buik laten slapen, uit veiligheidsredenen... Kan ze deze gewoonte toch nog afleren? Huisarts Sofie geeft advies. 

Moederhart huilt

Met het schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat mijn zoontje een buikslaper is. Ik heb van alles geprobeerd: inbakeren, babynestje, in slaap wiegen... Hij wilde niet slapen of hij werd na 20 minuten terug wakker als hij toch in slaap was gevallen. 's Nachts sliep hij bij mij, omdat hij dan tenminste langer sliep. Op een bepaald moment was dat niet meer haalbaar. Twee maanden na zijn geboorte gingen mijn man en ik er door slaapgebrek zelf aan onderdoor en hebben we geëxperimenteerd met buikligging. Vanaf dat moment slaapt hij perfect.

Omdat we langs alle kanten gewezen worden op de risico's en eigenlijk terecht bang zijn hiervoor, hebben we ons een AngelCare, Aerosleep en Respisense Ditto (klein bakje om op pamper te spelden) aangeschaft om zijn ademhaling te controleren/verbeteren. Zo zijn we toch iets geruster sinds hij op zijn buik slaapt.

Het probleem is nu dat onze opvang de kindjes niet op de buik mag leggen tenzij ze een doktersattest hebben waarin staat dat ze op de buik mogen slapen. Maar geen pediater wil ons zo’n attest geven. Over 6 weken (dan is hij 6 maanden) moet hij naar de opvang. Ik ben terug aan het proberen om hem op de rug te laten slapen, maar hij begrijpt het niet. Hij speelt eerst om te eindigen in ontroostbaar huilen. Als ik hem na een uur proberen terug op zijn buikje draai, ligt hij binnen de minuut in slaap.

Hebben jullie tips voor ons om de slechte gewoonte af te leren?

Mijn moederhart huilt bij de gedachte dat hij in de opvang op zijn rug zal gelegd worden en hij de slaap niet zal kunnen vatten… Dit naast het feit dat het sowieso al een ingrijpende ervaring is voor zowel mijn zoon als ik…

Advies van huisarts Sofie

Dag lieve mama,
Je hoeft je helemaal niet te schamen; ik denk dat er nog veel buikslapers zijn onder de baby’s. Dit mag geen taboe zijn en niemand zal je met de vinger wijzen. Ook zij zijn zich allemaal bewust van het risico en hebben vermoedelijk ook alles geprobeerd om het rugslapen te introduceren.

De kribbes en onthaalmoeders kunnen jammer genoeg niet buiten de veiligheidsrichtlijnen en inderdaad, geen enkele kinderarts of huisarts kan 'garanderen' dat er niets gebeurt.
Je kan eventueel een slaaptest in het ziekenhuis overwegen. Bespreek dit eerst met je vertrouwde kinderarts. Maar ook hier zal 'voorzichtigheid' en 'wie neemt de verantwoordelijkheid als toch...' troef zijn.

Ik vrees dat er nog weinig trucjes overblijven.

  • Het stevig instoppen zou ik blijven volhouden.
  • Zet het bedje zeker wat hoger om verteringsprobleempjes te voorkomen.
  • Een klein doekje op de wang en over een oogje kan ook helpen, maar dit is vaak ook niet meer toegestaan in de opvang. Eventueel kan je vragen om het na het inslapen weg te nemen.
  • Ik zou eventueel eens geleidelijk proberen af te bouwen. Maak een eigen constructie met een opgerold dekentje, handdoek… en duw het wat onder één zijde van zijn buikje. Let  wel op dat het niet naar naar boven kan schuiven, want anders heb je hier weer problemen mee :). Leg hem elke nacht iets meer op zijn zij.

Relax mama, je doet het supergoed!

Lukt dit ook niet? Dan is het de aanhouder die wint... Elke gewoonte kan je afleren, maar het vergt soms, ahum, een paar nachten.

Ook de kinderverzorgsters zullen hun trucjes wel bovenhalen als het nog niet zou gelukt zijn als hij naar de kribbe gaat. Mogelijk lukt het daar wel, omdat het een andere omgeving, ander bedje, andere gewoonte wordt. Dus geen nood als het niet lukt... En wie weet, tegen dat je het thuis helemaal onder de knie hebt, rolt hij gewoon zelf terug op zijn buikje.

In ieder geval… Relax, mijn beste mama. Je doet het supergoed!