5462fi.jpg

Wat als je kind moet blijven zitten en een jaartje moet overdoen?

13/09/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Je zal het ongetwijfeld wel herkennen. Die talloze, enthousiaste posts op Facebook. “Onze kinderen hebben fantastische rapporten!” “Heel gelukkig met de schoolresultaten van onze zoon!”. “Weer supertrots op onze dochter, hop naar het eerste leerjaar”. Allemaal wel goed en wel, maar als je eigen kind niet over mag, is dat niet zo prettig meer om te lezen. En je gaat ook niet meteen op je eigen Facebook zwieren dat jouw zoon of dochter alleen maar onvoldoendes had. Wat als jouw kind moet blijven zitten en een jaartje moet overdoen? Wij geven in deze blog niet alleen een hart onder de riem, maar ook enkele waardevolle tips.

TIP 1: Geef je kind vertrouwen

Heb je te horen gekregen dat jouw kind er nog niet klaar voor is om over te gaan? Dan kan dat als een mokerslag op je lieverd overkomen. Misschien begint je kind wel te twijfelen aan zichzelf: Wat is er mis met mij? Zal mama of papa nog van me houden?

Geef je kind daarom voldoende zelfvertrouwen. Maak duidelijk dat je nog altijd in hem of haar gelooft. Dat hij of zij gewoon wat meer tijd nodig heeft. Maar vooral: dat het uiteindelijk allemaal wel goedkomt. En dat je hem of haar nog altijd even graag ziet.

TIP 2: Samen sterk!

Ja, die eerste schooldagen zullen hoe dan ook een beetje lastig zijn. Misschien komt nu pas het uiteindelijke besef: “Ai. Ik moet blijven zitten. En al mijn vriendjes en vriendinnetjes mogen overgaan. Ik wil liever bij hen zijn”. Misschien zijn er die eerste dagen wel traantjes gerold. Dat is een normale reactie. Gelukkig weten de schooljuffen en meesters hier wel raad mee.

En ook jij, als mama of papa, speelt hierbij een cruciale rol. Zorg ervoor dat je er bent om je kindje te troosten. Geef je kind een hartverwarmende knuffel en een woordje van troost. Laat zien dat je begrijpt dat het een nare situatie is, maar benadruk dat het elke dag een beetje beter zal gaan.

TIP 3: Troostende anekdotes

Niets dat zo goed werkt als vergelijkende situaties. Ongetwijfeld ken je wel een verhaal van een oom of tante die ook eens een jaartje moest overdoen, maar die nu toch wel een succesvol bedrijf heeft. Of een buurjongen die door zijn jaar over te doen plots veel meer vriendjes had dan vroeger. Of een nichtje dat, achteraf bekeken, toch wel blij is dat ze dat jaartje opnieuw deed: omdat ze nu alles veel sneller snapt. Zulke verhalen geven moed. Veel moed.

TIP 4: Voorzie iets nieuws

Het welgekende, vertrouwde is al vervelend genoeg. Weer diezelfde klas. Opnieuw diezelfde juf of meester. De herkenbare schoolbanken, kasten en stoelen. Zorg dus zelf voor wat afwisseling. Is de schooltas nog niet versleten? Knijp dan even een oogje dicht en koop toch maar een nieuwe. Want met die nieuwe Ninja’s of roze flamingo’s zal de leerstof nog zo gemakkelijk verwerkt worden. Of wissel af met iets kleins: nieuwe doosjes voor de tussendoortjes. Of balpennen met de hipste kleurtjes. Al die kleine dingen bieden troost op zo’n moment.

TIP 5: Sluit de week af op een leuke manier

Beloof je lieverd dat jullie in het weekend iets leuks zullen doen. Een knapperige hamburger van McDonald’s, een ijsje gaan eten samen, lekkere cupcakes bakken, Minions maken in klei of pannenkoeken versieren met smarties... Verzin maar iets creatiefs om je hartendief op te fleuren. Echt iets om naar uit te kijken!

Blijven zitten, is nooit leuk. Ook als mama en papa voel je aan hoe vervelend dat is. Maar dat het uiteindelijk allemaal wel goedkomt, weten we ook.
En wat we stiekem ook weten, is …

… dat je niet alles op de schoolbanken leert :-). En dat zal je lieverd later vast ook wel begrijpen!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes