2787fi.jpg

Wat als je kind valse kroep heeft?

8/01/2015

Een hoest klinkt al snel heel ernstig bij jonge kinderen en zeker als het om valse kroep gaat. Deze gemene blafhoest treft kinderen vooral in de wintermaanden. Onze pediater Tamsyn legt uit waar je als ouder op kunt letten.

Wat is valse kroep?

 • ‘Blafhoest’ is ook bekend als valse kroep (laryngitis subglottica).
   
 • Tijdens de wintermaanden zijn er ook veel kinderen die plots kortademig worden, ‘blaffen zoals een zeehond’, hees zijn. De symptomen treden vooral ’s nachts op en kunnen erg indrukwekkend lijken, maar eigenlijk is de aandoening relatief onschuldig.
   
 • We spreken hier over een bovenste virale luchtweginfectie met een zwelling van de stembanden als gevolg.

Hoe behandel je valse kroep?

 1. Het is eerst en vooral belangrijk om rustig te blijven (zowel voor de ouder als het kind)! Een angstig kind ademt sneller en is dus ook sneller benauwd.
   
 2. Zet het kind rechtop: het rechtop zetten heeft een ontzwellend effect op de stembanden.
   
 3. Hoewel het effect van een vochtige omgeving (warme, vochtige dampen in de badkamer) nooit echt bewezen is, kan het zeker geen kwaad. De rustgevende situatie is waarschijnlijk belangrijker dan het stomen zelf.
   
 4. Indien je een aerosoltoestel in huis hebt, kun je verstuiven met inhalatiecorticoïden (Budesonide) of via de mond druppels corticoïden (Celestone) toedienen. Uiteraard moet ook dit altijd na advies van de arts gebeuren!
   
 5. Hoestsiropen hebben geen zin.
   
 6. Bij ernstige benauwdheid dien je onmiddellijk medisch advies in te roepen.

Hoe gebruik je de aerosol correct?

 1. Aerosol geven terwijl een kind huilt, is NIET effectief. Je put het kind alleen maar nog meer uit en het zal nog minder van het geneesmiddel inhaleren.
   
 2. Wil je de aerosol correct gebruiken, dan is het noodzakelijk dat ALLE vloeistofvolledig op is, anders heeft het kind alleen het fysiologisch serum en niet de medicatie binnen. Als je een goed toestel hebt (waarvan het debiet voldoende groot is), duurt het maximaal 10 tot 15 minuten tot alle medicatie verdampt is.  

Meer lezen?

Lees hier en hier over hoesten in het algemeen. 

Leeshiermeer over kinkhoest en hier over rsv.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes