Wat is de ideale indeling voor je keukengerief?

De keuken is een van de belangrijkste ruimtes in je woning. De indeling ervan is dus ook cruciaal. Met indeling bedoel ik niet zozeer waar je ijskast en kookvuur staan, want daar heb je de driehoek-theorie voor die uitgebreid gebruikt wordt door keukeninstallateurs. Nee, met mijn ‘indeling’ bedoel ik alle kleine ditjes en datjes die als werkgerief worden beschouwd in een keuken.

Servies en bestek

Om te starten is het belangrijk uit te maken waar je eet met het gezin. Is dat aan een tafel in je keuken, aan een kookeiland of in een totaal andere ruimte? Op basis daarvan kunnen we beslissingen nemen over het ‘eetmateriaal’.

Deze eetmateriaal-groep bestaat uit al het materiaal dat je nodig hebt om de tafel te dekken: borden, glazen, kopjes, bestek, ... Om te voorkomen dat je in de weg loopt wanneer je deze moet uithalen terwijl iemand aan het koken is, werk je best met deze groep naar de buitenzijde van je keuken toe. En idealiter zo dicht mogelijk naar de eetplek.

Als er kinderen in huis zijn, kan je ook nog rekening houden met waar je bijvoorbeeld plastiek bekers en kinderbordjes plaatst. Heb je er de plaats voor,  zet ze dan in een gemakkelijk toegankelijke kast voor hen.

Kookmateriaal

De tweede groep materiaal in een keuken is het ‘kookmateriaal’. Hieronder kan je al het materiaal verzamelen waarmee je actief aan de slag gaat in de keuken om iets lekkers op tafel te toveren. Dat gaat van potten over ovenschotels tot taartvormen of een vleesklem.

Deze groep plaats je centraal in je keuken.
Enkele structuren die je hierin kan volgen zijn :
- potten en pannen nabij het kookvuur
- ovenschotels en glazen / ceramiek potjes nabij je oven

- bakgerei op een iets hogere plek omdat het meestal zeer licht materiaal is dat je niet dagelijks nodig hebt
- plastiek opslagpotjes in de buurt van de ijskast
- elektrisch materiaal onderaan in een kast (gezien het gewicht) en in de nabijheid van je werkblad

In deze opstelling zal je merken dat je op twee plaatsen bestek zal tegenkomen, want je hebt zowel bestek bij je eet- als bij je kookmateriaal. Een goed systeem daarvoor is een lade met gewone vorken, messen en lepels in de buurt van je eettafel. En een lade met alle specialere dingen (scheplepels, scharen, keukenmessen,...) in de buurt van je werkblad en kookvuur

Meer harmonie

Als je deze twee groepen kan onderscheiden en een logische plek  kan geven in je keuken, zal je merken dat er rond etenstijd meer harmonie is in deze ruimte omdat niemand elkaar nog voor de voeten zal lopen.

Natuurlijk is een strikte grens hierin bewaren onmogelijk. Maar het eens van op een afstandje bekijken en overdenken zal je zeker tot nieuwe inzichten brengen.

Succes !

 

Voor meer opruimideeën en leuke uitdagingen kan je terecht op www.opruimgroep.be

Tina Favache, Opruimcoac