5068fi.jpg

Wat is het HPV-virus? Veel gestelde vragen en bescherming

11/12/2017

Sinds kort krijg je als ouder van een meisje in het eerste middelbaar de vraag of je je dochter wil laten vaccineren met het nieuwe of het oude vaccin tegen het HPV-virs (lees er in ons artikel over de soorten vaccins alles over). Maar wat is dat HPV-virus eigenlijk? Leidt dat altijd tot baarmoederhalskanker? En hoe bescherm je jezelf ertegen? Pediater Tamsyn Barlow legt uit.

Wat is HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Bepaalde types ervan kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken.

Er bestaan meer dan honderdvijftig types van deze virussen. Twee types (16 en 18) veroorzaken samen ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De inenting met Cervarix® of Gardasil® beschermt tegen deze twee types.

Gardasil 9® beschermt nog tegen 5 extra types die ook betrokken kunnen zijn in het ontstaan van baarmoederhalskanker.

Wat zijn de symptomen van een HPV-infectie?

Je kunt heel lang met een HPV-infectie rondlopen zonder dat je er wat van merkt. Wanneer het virus afwijkende cellen in de baarmoederhals veroorzaakt, kan dit verkleurde afscheiding veroorzaken in de vagina.

Hoe ernstig is een HPV-infectie?

Meestal is een HPV-infectie niet gevaarlijk en wordt ze door je afweersysteem opgeruimd. Als het virus te lang in je baarmoederhals zit, kunnen er afwijkende cellen ontstaan. Meestal verdwijnen ze. Soms ontwikkelen die zich verder en ontstaat er zo baarmoederhalskanker.

Hoe kun je een HPV-infectie krijgen?

HPV wordt overgebracht door seksueel contact. Dat hoeft niet per se vrijen te zijn, het virus kan ook door huid-op-huidcontact worden overgedragen, vooral in de schaamstreek, maar ook via je handen en vingers. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van seksueel actieve vrouwen besmet is. Condooms verminderen de kans op besmetting maar beschermen je niet volledig tegen een HPV-infectie.

Kun je het virus via huid-op-huidcontact krijgen?

Ja. Vooral door contact met de huid in de schaamstreek.

Hoe groot is de kans dat je een HPV-infectie oploopt?

HPV is veel voorkomend. Meer dan 80% van de mensen die seksueel actief is, heeft wel eens een HPV-infectie gehad. Het virus komt het meest voor bij jongere mannen en vrouwen.

Een HPV-infectie verdwijnt meestal vanzelf. Is een inenting wel nodig?

Meestal ruimt je lichaam de HPV-infectie op. Soms blijft het virus langer zitten. Een deel van die verborgen infecties leidt na jaren tot veranderingen in de cellen van de baarmoederhals. Uiteindelijk kan dit overgaan in baarmoederhalskanker zonder dat je het merkt. Tussen infectie en het ontstaan van baarmoederhalskanker zit meestal vijftien jaar of langer. De HPV-inenting kan dit voorkomen.

Is een uitstrijkje laten nemen niet voldoende?

Bij een uitstrijkje wordt gezocht naar afwijkende cellen die eventueel tot kanker zouden kunnen leiden. Als er reden tot bezorgdheid is na een uitstrijkje, leef je een hele tijd in onzekerheid. Voor verder onderzoek moet je bovendien naar het ziekenhuis. Misschien moet er een ingreep aan je baarmoederhals plaatsvinden. Als je je laat inenten, word je beschermd tegen de twee HPV-types, die 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Hoe kan je een HPV-infectie voorkomen?

Door inenting voorkom je een besmetting met twee gevaarlijke types van het HPV-virus die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Door een condoom te gebruiken heb je ook minder kans om het virus op te lopen, maar deze bescherming is niet gegarandeerd. Ook intiem lichaamscontact in de schaamstreek kan voldoende zijn voor een HPV-besmetting.

Hoe lang ben ik beschermd na vaccinatie?

Ondertussen is het duidelijk dat de bescherming minstens 10 jaar aanhoudt. Waarschijnlijk blijven de afweerstoffen veel langer in je lichaam dan tien jaar. Hoe langer het vaccin bestaat, hoe duidelijker de termijn zal blijken.

Moet je je na de twee prikken opnieuw laten vaccineren?

Dat is nog niet zeker. Uit onderzoek zal blijken hoe lang het HPV-vaccin je beschermt. Tien jaar is nu al zeker en waarschijnlijk zal het véél langer meegaan. Als zou blijken dat de bescherming door de inenting na bijvoorbeeld tien tot vijftien jaar duidelijk afneemt, dan kan het eventueel aanbevolen zijn je als volwassenen nog een extra prikje te geven.

Beschermt de inenting ook tegen andere SOI (seksueel overdraagbare infecties)?

Nee, de inenting beschermt je alleen tegen HPV-types die baarmoederhalskanker veroorzaken en Gardasil® en Gardasil 9® ook tegen 2 types die genitale wratten kunnen veroorzaken. De inenting beschermt je niet tegen andere seksueel overdraagbare infecties zoals chlamydia, hepatitis B of HIV (het virus dat aids veroorzaakt). Veilig vrijen blijft dus belangrijk.

Kan ik na inenting nog baarmoederhalskanker krijgen?

Ja. De inenting beschermt tegen de twee belangrijkste types van het HPV-virus betrokken bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. Deze twee types (16 en 18) veroorzaken 74% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Met de bijkomende types in Gardasil 9 beschermt dit vaccin tegen ongeveer 90% van de gevallen van baarmoederhalskanker. De bescherming is dus zeker niet volledig. Je kunt dus nog altijd baarmoederhalskanker krijgen, al is er minder kans toe als je goed gevaccineerd bent.

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes