3914fi.jpg

Wat we onze kleuters dringend moeten leren over brand en veiligheid

21/06/2016

Het is iets waar je liever niet over nadenkt, maar het kan altijd: een stom ongeval thuis. Brandwonden bijvoorbeeld, door een frietketel of een tas hete koffie of thee. En het gebeurt vooral bij jonge kinderen: 70 procent van de 500 kinderen die jaarlijks zware brandwonden oplopen is jonger dan vier jaar.  

Zelf gevaarlijke situaties vermijden (de koffie buiten handbereik zetten, de frietketel of barbecue niet alleen laten) is een goed begin, maar tegelijk slaat dat ook een nodig onderdeel over in de opvoeding: de kinderen léren hoe ze met het gevaar moeten omgaan. Als je de tas koffie altijd buiten bereik zet, dan gaan ze misschien niet weten dat ze er niet aan mogen komen.

En dat speelt inderdaad ook een rol: zo reageren bijna alle kleuter fout op het alarm van een rookmelder. Ze worden bang en verstoppen zich, terwijl de juiste reactie is om naar buiten te lopen. 

Om de kleuters toch over vuur en gevaar te leren, heeft de Stichting Brandwonden een lessenpakket gemaakt waarbij de kleuters via het vuurmannetje Vonk en het watermannetje Bravo op spelenderwijs leren over brandwonden en brandgevaar. 

In een filmpje via VTM Nieuws kan je zien hoe dat in zijn werk gaat. Op de site 'Brandwonden voorkomen' leer je alles over preventie.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes