5050fi.jpg

Website helpt je om de perfecte naam voor je kindje te kiezen

21/04/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Een naam kiezen voor je kindje, dat is geen gemakkelijke beslissing. Voor veel mensen is het een waar huzarenstukje: niet alleen moet je voor jezelf uitmaken wat je nu de allermooiste naam vindt, je moet ook nog eens overeenkomen met je partner. Bovendien is de druk groot, want je kind moet de rest van zijn dagen met die naam rondlopen. Stress!  Om je wat te helpen in de moeilijke zoektocht naar dé perfecte naam, kwam Kasper Van Lombeek met een website op de proppen.

Algoritme maakt de keuze makkelijker

Kasper en zijn vrouw werden zelf trotse ouders van Elliot. Om die naam te kiezen, schreef Kasper een algoritme dat de keuze gemakkelijker maakte. En dat algoritme viel zo in de smaak bij vrienden en familie, dat er ondertussen een website van bestaat:www.namesilike.com.

Het principe is simpel: je krijgt twintig keer vier namen voorgeschoteld. Uit die vier namen kies je telkens de naam die jou het meeste aanspreekt, en daarna worden jouw keuzes geanalyseerd. Op basis van die informatie worden er vervolgens 30 namen gesuggereerd.

Eigenschappen van babynamen in combinatie met jouw voorkeuren

Om tot die 30 namen te komen waarvan de kans het grootste is dat jij ze leuk vindt, worden er twee zaken gecombineerd: de eigenschappen van babynamen, en de informatie die jij meegeeft in jouw keuzes. Die eigenschappen zijn bijvoorbeeld het aantal letters, de oorsprong van een naam, de populariteit ervan, … Ook jouw keuzes vertellen veel: iemand die op Cas klikt, klinkt waarschijnlijk ook op Bas of Miel. En iemand die op Antoine klikt, zal eerder op Guillaume of Sébastien klikken.

Alhoewel ik zelf niet meer op zoek ben naar een babynaam, testte ik het systeem daarnet even uit. De eerste naam die ik als suggestie kreeg voorgeschoteld, was meteen de naam van mijn zoontje. Een beetje freaky, maar zo te zien werkt het systeem dus wel. In elk geval het proberen waard, wie weet stoot je zo op een naam waar je nog niet eerder aan had gedacht!