Baby op komst? Vergeet je startbedrag niet!
1. Startbedrag aanvragen
Wanneer?
Je hoeft niet te wachten tot je kleine spruit er is om het startbedrag aan te vragen. Je kan dat doen tijdens je zwangerschap. De uitbetaling gebeurt ten vroegste twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum. Altijd handig als je die babyuitzet bijeen shopt of je voorraad pampers inslaat.
Niet aan gedacht terwijl je met je bolle buik rondliep – zwangerschapsdementie, we hear you? Geen paniek: je kan de premie ook nog aanvragen als je kindje al geboren is.
De hamvraag: hoeveel?
Als je baby geboren wordt, krijg je een eenmalig startbedrag van 1238,78 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd). Da’s per kind, dus als je een twee- of meerling op de wereld zet, krijg je dat bedrag voor elk boeleke.
Hoe en wie?
Je startbedrag aanvragen is een eitje: het is in geen tijd gepiept via een online tool van Parentia.
Wie het doet, kies je zelf: mama of papa to be. Maar meestal is het toch de mama die het startbedrag aanvraagt.
En na de geboorte?
Dan kan je je alsnog aansluiten door het startbedrag na de geboorte aan te vragen of het geboortebewijs (zie hierboven) te bezorgen aan de uitbetaler van het Groeipakket.
Als je het startbedrag al hebt aangevraagd voor je kindje geboren werd, hoef je verder niets meer te doen. Je hebt dan automatisch recht op het maandelijks Groeipakket. Dat start vanaf de eerste maand na de geboorte van je baby en het bedrag staat op je rekening rond de 8ste van de maand die daarop volgt.
2. Werkgever verwittigen
Je werkgever inlichten zorgt ervoor dat je in België beschermd bent tegen ontslag en dat je je kan beroepen op voorrechten om je zwangerschap zo goed mogelijk te laten verlopen.
Meestal is een persoonlijk gesprek het beste. De werkgever zal je een medisch attest vragen waarop de vermoedelijke bevallingsdatum staat. Uiterlijk zeven weken voor je uitgerekende zwangerschapsverlof bezorg je dat. Verwacht je een meerling? Dan bezorg je het doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum ten laatste negen weken op voorhand.
Ben je zelfstandige? Denk al even na over de mogelijkheden om een tijdje niet aan het werk te zijn. En breng je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte.
3. Ziekenfonds verwittigen
Vergeet niet om je ziekenfonds in te lichten in België. Tijdens je moederschapsverlof krijg je namelijk een moederschapsuitkering door het ziekenfonds. Dat bedrag is berekend: het is een percentage van je loon.
Je stuurt een medisch getuigschrift met vermelding van de vermoedelijke bevallingsdatum naar je ziekenfonds. Je ontvangt dan een document dat gedeeltelijk door jou moet worden ingevuld en gedeeltelijk door je werkgever of de uitbetalingsinstelling van werkloosheidsuitkeringen.
Na de bevalling moet je nog een geboorteattest aan het ziekenfonds bezorgen, zodat de einddatum van je moederschapsrust kan worden berekend.
Zijn jij en je partner niet aangesloten bij hetzelfde ziekenfonds? Dan moet je nog even beslissen bij welk ziekenfonds jullie je kindje zullen inschrijven.
4. Hospitalisatieverzekering en ziekenhuis verwittigen
Wil je bevallen in het ziekenhuis? Het is aan te raden om je al in te schrijven bij de kraamkliniek waar je baby geboren zal worden. Afhankelijk van het ziekenhuis gebeurt dat het best een aantal maanden tot 1 maand voor de geboorte.
Verwittig je hospitalisatieverzekering. Opgelet: je moet je hospitalisatieverzekering al opgestart hebben vóór je zwangerschap. Ben je zwanger op het moment dat je je hospitalisatieverzekering afsluit? De kosten voor je zwangerschap, bevalling en eventuele complicaties worden niet vergoed.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.