Wedstrijd: Win een Nomistoel + waarom je je kinderen niet mag verplichten van stil te zitten aan tafel

  • door Mamabaas

Versgeperst appelsiensap, croissantjes nog warm van de bakker, zelfgemaakte confituur in 23 smaken, een heerlijk hete cappuccino, een buffetje muesli, havermout, cornflakes en een gigantische kom kleurrijke fruitsla. Rond de tafel: mama, papa, en kinderen die lief lachend, niet morsend, nooit zeurend en flink zittend genieten van een heerlijk ontbijt. Haha! Tenzij je Mary Poppins heet, bestaat zo’n vredevol ontbijt met een baby, een peuter en een kleuter natuurlijk niet. (Toch? TOCH?!)

Te veel zitten

Natuurlijk bestaat dat niet, sommige dagen gaan eetshiften vlotter dan andere, maar kinderen die stilzitten op hun stoel? Dat is een illusie. En meer nog: te veel stilzitten is echt niet goed. Peter Opsvik, de ontwerper van de wereldberoemde Tripp Trapp-stoel zegt in zijn boek ‘Rethinking Sitting’, dat we zijn met z'n allen geëvolueerd zijn van een 'homo sapiens' naar een 'homo sedens': een zittende (en dus ongezonde) mens.

Kinderen op de schoolbanken, volwassenen op hun bureaustoelen: gemiddeld brengen we drie vierde van onze dag al zittend door. Veel te passief dus, zegt Peter Opsvik.

Tripp Trapp

En dus bedacht Peter Opsvik een manier waarop hij zitten minder ongezond kon maken: hij ontwierp in 1972 zelf een eigen kinderstoel, echt uit noodzaak. Peter zocht namelijk een stoel waarop zijn zoontje van 2 op een natuurlijke, goeie manier mee aan de grote tafel kon zitten. En die bestond niet. Ofwel kroop het kind mee op een volwassen stoel met bengelende voetjes of op een kinderstoel zonder voetensteun.
 
En die voetensteun zou trouwens Opsviks stokpaardje worden: het is door je voeten plat te zetten, dat je voldoende balans en bewegingsvrijheid krijgt. Verder moesten kinderen vanaf twee jaar met hun ellebogen op tafel kunnen en in de rug gesteund worden op tafelhoogte, vond Opsvik. Het resultaat van dat denkproces was zijn wereldberoemde Tripp Trapp.

Nomi Highchair: the new and improved!

De TrippTrapp bedacht hij dus voor zijn zoontje, maar toen in 2013 zijn kleindochter Iris geboren werd, ging Opsvik opnieuw aan het ontwerpen. Hij hertekende en updatete zijn beroemde Tripp Trapp-stoel tot … de Nomi!  Deze meegroeistoel is een nóg betere versie van zijn klassieke kinderstoel. Hij staat stabiel op de grond en kan niet kantelen, alleen naar voren of achteren schuiven. De Nomi is dus een perfecte basis voor kinderen om te wiebelen, te draaien en te bewegen.

En ja, dat over en weer geschuif kan op je zenuwen gaan werken. Maar voor je hen voor de tiende keer aanmaant stil te zitten, bedenk dan dat al dat wiebelen eigenlijk alleen maar een natuurlijke behoefte is die je beter niet onderdrukt. Onze kinderen worden er krachtiger, sterker én gezonder van.

Nomi: van baby naar peuter, over kleuter naar tiener!

Met de Nomi heb je een meegroeistoel in huis die je vanaf de geboorte kan gebruiken, tot je kindje een tiener is. Je kan ‘m namelijk zo opstellen dat hij perfect is voor 3 verschillende leeftijdsfases: van 0 tot 6 maanden, van 6 tot 24 maanden, en dan vanaf 24 maanden tot… 120 kg!

0-6 maanden: beginnen doe je met de Nomi Baby

De Nomi Baby is speciaal ontworpen om je kindje een klein en gezellig plekje te geven in het midden van je gezinsleven. De meer rechte positie van de relax is ideaal om met je kindje te spelen, of je baby te voeden. De meer plattere ligging is perfect voor kleine dutjes.

6-24 maanden: dan schuif je door naar de Nomi Mini

Je haalt de Nomi Baby van de houten stam, en je vervangt die door de gekleurde zitting met rugsteun, je plaatst de voetenplank én je klikt de Nomi Mini babybeugel op de juiste plek. Wist je dat je dankzij de traploze verstelling van de Nomimeegroeistoel, je de afstand tussen de zitting en de voetenplank perfect kan instellen? Millimeter per millimeter dus, zodat je kindje altijd ergonomisch zit.

 

Vanaf 24 maanden: tot slot... de Nomi Highchair tot wel 120 kg!

Eens je kindje flink zelfstandig zonder de Nomi Mini kan zitten, haal je de beugel er gewoon af en heb je een meegroeistoel voor je kind die de rest van zijn of haar leven kan meegaan. 
 
Verkrijgbaar in 4 verschillende soorten hout, en 7 verschillende kleuren. Meer informatie: http://oogappel.be/producten/nomi/

Wedstrijd: We mogen 1 Nomi chair wegschenken!

De wedstrijd is afgelopen.

* Dit artikel kwam in stand in samenwerking met onze partner Oogappel.be. Meer info over ons advertentiebeleid lees je hier.

nomi