5503fi.jpg

Heeft een kusje van mama of papa echt een genezende werking?

8/10/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Als je kindje zich bezeert, zijn we als ouder snel geneigd om het pijntje weg te kussen. En da’s niet eens zo’n slecht idee: met en kusje troost je niet alleen je kindje, speeksel bevat bovendien écht genezende en antibacteriële eigenschappen. Dat heeft een positief effect op de wondgenezing én het beperkt littekenvorming. Hoera dus voor die geneeskrachtige kusjes van mama en papa!

Meer nog, in Nederland willen ze nu gaan onderzoeken of je ook brandwonden kan genezen met speeksel, van de patiënt zelf dan wel. Die nieuwe behandeling met speeksel zou zorgen voor een snellere en betere wondgenezing met minder littekens tot gevolg. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.

Speeksel heeft unieke eigenschappen

Onderzoeker professor Sue Gibbs van het Amsterdam UMC: “Uit zonderzoek weten we dat een wondje in de mond sneller geneest, met minder littekens, en dat terwijl er in de mond miljarden bacteriën leven. Op basis van die feiten kunnen we niet anders dan concluderen dat speeksel unieke eigenschappen bevat. En die zouden misschien ook gunstig kunnen zijn bij het genezen van brandwonden.”

Gemakkelijke en goedkope therapie

Zo’n speekseltherapie zou niets dan voordelen bieden. Iedereen maakt automatisch dagelijks een halve liter speeksel aan, en het is dus gemakkelijk en goedkoop om speeksel af te nemen bij een patiënt. Het speeksel kan daarna direct op de wonde worden aangebracht, of in combinatie met een huidtransplantaat door het wondverband te impregneren met speeksel.

Prof. Gibbs: “De nieuwe behandelmethode kan gemakkelijk geïntroduceerd worden binnen de behandelingen die nu al plaatsvinden. We verwachten dat we de eerste patiënten over een paar jaar via een klinische pilot kunnen behandelen met speekseltherapie. Die therapie zal veel minder belastend zijn voor de patiënt dan de vele operaties die nu vaak nodig zijn.”