2822fi.jpg

Zwangerschapsdementie: fabel of realiteit?

4/11/2019

Wat is dat toch met die vergeetachtigheid als je zwanger bent? Bestaat er zoiets als ‘zwangerschapsdementie’? Professor Spitz durft het niet zo grof te stellen, maar weet wel dat de vele hormonen zeker een invloed uitoefenen op de werking van het geheugen.

Veel hormonen

Zwanger zijn is vaak het allerbeste excuus om dingen te vergeten. Of een klein auto-accidentje te hebben. Of deadlines te missen...

Is het een urban legend of zijn die geheugenstoornissen en vergeetachtigheid tijdens de zwangerschap gewoon totaal jouw fout niet? Bestaat er zoiets als ‘zwangerschapsdementie’? Professor Spitz durft het niet zo grof te stellen, maar weet wel dat de vele hormonen zeker een invloed uitoefenen op de werking van het geheugen. 

Wat denken zwangere vrouwen zelf?

Wordt de vraag aan zwangere vrouwen zelf gesteld of ze last hebben van ‘zwangerschapsdementie’, dan geven de meesten, ongeveer 80 procent, aan dat hun geheugen minder goed werkt en ze zichzelf vergeetachtiger vinden.

Dat persoonlijke aanvoelen van een minder goed herinneringsvermogen komt in de meeste studies die daarover gebeurden terug. Natuurlijk betekent het feit dat je het zo aanvoelt nog niet dat het geheugen ook objectief gezien minder goed werkt. De vermoeidheid of een verstoord slaappatroon alleen al kunnen die indruk ook opwekken.

En de wetenschap... bevestigt

Het geheugen is een erg complex fenomeen dat nog niet volledig gekend is, maar de vergelijking met de werking van een computer kan misschien wel het één en het ander verduidelijken. Heel eenvoudig gesteld spreken we van een langetermijngeheugen aan de ene kant en van een kortetermijngeheugen - of werkgeheugen - aan de andere. We slaan er allerlei informatie op en halen er ook weer, bewust of onbewust, allerlei informatie uit op.

Ondertussen is er over dit thema al heel wat onderzoek gebeurd en daaruit blijkt toch dat de zwangerschap een effect heeft op de werking van het geheugen, en vooral op de moeilijkste processen die de meeste energie vergen, namelijk het oproepen van informatie uit het werkgeheugen. 

Het slechte nieuws? Dat blijft ook nog zo tot één tot twee maanden na de bevalling.

Het goede nieuws: die effecten zijn in absolute termen niet groot en belemmeren zeker je normale functioneren niet. 

De 'boosdoeners': de hormonen natuurlijk!

De oorzaak van al die 'ellende'? De complexe hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en de bevalling die de werking van neurotransmitters wijzigt (de signaaloverdracht tussen de zenuwcellen).

Maar niet alleen de hormonen spelen een rol, ook je nieuwe levensstijl (denk aan de slapeloze nachten) of cultureel bepaalde stereotypes.

In short...

Dus, kort samengevat: de zwangerschap heeft dus wel degelijk een duidelijk effect op het functioneren van het geheugen, al is het niet voldoende om er tijdens het onderzoek van een zwangere vrouw speciale standaarden voor te hanteren en objectief te gaan testen… Met andere woorden: er is spijtig genoeg geen speciale behandeling voor nodig :-)!