Kindjes zitten samen in bed

1179 euro per maand: zoveel betaal je voor je kind(eren)

20/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas
De liefde en het plezier van een kind? Daar valt geen prijs op te plakken. Op andere zaken spijtig genoeg wel, want een gemiddeld Vlaams gezin geeft in totaal 1179 euro per maand uit aan ‘kindkosten’. En dat is intussen al ruim 28% meer dan vijf jaar geleden.

Het waren toch behoorlijk confronterende cijfers die we lazen in de kranten. Dat het leven duurder is geworden, voelen we allemaal. En dus gaan ook de gemiddelde huishoudkosten van de Vlaamse gezinnen omhoog.

Een gemiddeld Vlaams gezin gaf in december vorig jaar in totaal 1179 euro per maand uit aan hun kind(eren). Terwijl het in 2018 nog 918 euro was.

Over welke kosten gaat het dan? Kosten voor eten en drinken, kledij, verzorging, (niet terugbetaalde) medische kosten, telecom, vrije tijd of hobby’s, maar evengoed schoolfacturen, zakgeld, een kot, vakantiekampen en cadeaus. De duurste maanden zijn december, september en de zomermaanden juli en augustus.

Om te vergelijken: als je de inflatie van de voorbije vijf jaar optelt, komt je uit op 19,5%.

Hoe ouder het kind, hoe duurder

Wat wel opvalt, is dat de gemiddelde kosten naar omlaag gaan naarmate het gezin groter wordt. Of ten minste, dat geldt voor het tweede kind. Voor gezinnen met drie of vier kinderen nemen de kosten per kind niet verder af. Integendeel, zij geven zo’n 400 of 500 euro per kind meer uit, vooral door de hogere leeftijd.

tiener voor spiegel

Over het algemeen wordt het ook duidelijk dat hoe ouder het kind is, hoe hoger de kosten liggen.

Tussen 12 en 17 jaar stijgen de kosten van het eerste kind bijvoorbeeld tot gemiddeld 1 000 euro per maand.

LEES OOK: New pubermom in town: dat tieners een bom geld kosten

 

Vanaf 18 jaar mag je als ouder gemiddeld rekenen op meer dan 1123 euro per maand (voor het eerste kind). Hogere studies en op kot gaan, spelen hierin een grote rol. Ouders met een kind op kot geven gemiddeld 522 euro per maand meer uit aan huur van het kot.

BELUISTER: een tiener kost een appartementsgebouw!

Het verbaast ook weinig dat het voor een koppel financieel makkelijker is om één of meerdere kinderen op te voeden dan voor een alleenstaande ouder.

 

Bron: standaard.be