kinderen broers en zussen

Vergeet de term “vergeten kinderen”: deze eigenschappen maken middelste kinderen uniek

27/01/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Als het gaat over de geboortevolgorde van broers en zussen en de invloed daarvan op hun persoonlijkheid, krijgen we vaak dezelfde zaken te horen. Oudste kinderen zijn intelligent en verantwoordelijk, terwijl jongste kinderen als creatief en rebels worden gezien. Maar hoe zit dat bij middelste kinderen? Zij worden weleens bestempeld als “vergeten” of “onzichtbare” kinderen, maar onderzoek wijst uit dat ook middelste kinderen bijzondere eigenschappen ontwikkelen door hun positie binnen het gezin. 

1. Sterk in onderhandelen en bemiddelen

Middelste kinderen bevinden zich vaak letterlijk tussen hun oudere en jongere broer(s) of zus(sen). Dat betekent dat middelste kinderen vaak moeten leren omgaan met verschillende persoonlijkheden, belangen en conflicten. Volgens psycholoog Catherine Salmon, co-auteur van het boek The Secret Power of Middle Children, ontwikkelen ze daardoor uitstekende vaardigheden in onderhandelen en compromissen sluiten. Ze worden vaak de vredestichters in het gezin, wat hen later in staat stelt om sociale en professionele relaties soepel te navigeren.

2. Flexibel en aanpasbaar

Middelste kinderen groeien op zonder de druk van de eerstgeborene of de extra aandacht die de jongste vaak krijgt. Hierdoor leren ze flexibel om te gaan met verschillende situaties. Ze passen zich gemakkelijk aan aan veranderingen en weten hoe ze hun plek moeten vinden in diverse groepen. Deze flexibiliteit kan hen bijzonder succesvol maken in teamsituaties en relaties.

3. Onafhankelijk en sociaal vaardig

Doordat middelste kinderen niet altijd de volledige aandacht van hun ouders krijgen, ontwikkelen ze vaak een sterke onafhankelijkheid. Ze zoeken erkenning en steun buiten het gezin, zoals bij vrienden of andere sociale groepen. Deze neiging om sociale netwerken buiten het gezin te ontwikkelen, maakt middelste kinderen vaak sociaal vaardig en goed in het opbouwen van langdurige relaties.

4. Empathisch en altruïstisch

De ervaring van opgroeien tussen een oudere en een jongere broer of zus zorgt ervoor dat middelste kinderen vaak zeer empathisch worden. Ze zijn gewend om de behoeften en gevoelens van anderen in overweging te nemen, wat hen warm en zorgzaam maakt. Onderzoek wijst uit dat middelste kinderen vaak altruïstischer zijn dan hun broers en zussen en meer geneigd zijn om anderen te helpen zonder daar iets voor terug te verwachten.

5. Minder competitief, maar even ambitieus

Hoewel de oudste vaak wordt gezien als ambitieus en de jongste als een dromer, hebben middelste kinderen hun eigen vorm van ambitie. Ze zijn minder competitief omdat ze niet de druk voelen om de "eerste" of de "laatste" te zijn. In plaats daarvan zijn ze geneigd om hun eigen pad te volgen, vaak buiten de gebaande paden. Dit kan leiden tot succes op onverwachte gebieden, vooral omdat ze zich minder druk maken om verwachtingen van anderen.

6. Rebelse maar genuanceerde denkers

Interessant genoeg wijst onderzoek erop dat middelste kinderen ook een rebelse kant hebben, vergelijkbaar met jongste kinderen. Maar waar jongsten hun rebellie vaak openlijk tonen, kiezen middelste kinderen subtielere manieren om zich af te zetten tegen de gevestigde orde. Ze zijn creatief in het vinden van oplossingen en bereid om regels te buigen als dat nodig is.

7. Een diplomatieke leidersstijl

Hoewel de oudste vaak de leiderschapsrol krijgt toegeschreven, hebben middelste kinderen een unieke stijl van leiderschap. Ze combineren hun vermogen om te bemiddelen met empathie en flexibiliteit, wat natuurlijke diplomaten van hen maakt. Studies tonen aan dat deze eigenschappen vaak gewaardeerd worden in teamverband en dat middelste kinderen vaak onopgemerkt, maar effectief leiderschap tonen.