4940fi.jpg

Ideetje voor een nieuwe gezinstraditie: de blije raad

12/10/2017

Als ik zelf ergens enthousiast over ben, vind ik het altijd leuk om het te delen… Sinds een aantal weken proberen wij er thuis een gewoonte van te maken om tijdens het weekend een ‘blije raad‘ te houden. De naam kwam er spontaan toen we een aantal weken geleden onze eerste officiële familieraad hielden. Familieraad vond ik te serieus en dus werd het de ‘blije raad’: een kort moment om even gezellig samen te zijn, intussen iets lekkers te eten en tijd te maken om te luisteren naar elkaar.

Tegenwoordig gaat het ongeveer als volgt: Maaren maakt de hapjes klaar, we maken een lekker tasje koffie en installeren ons allemaal samen aan de tafel. Rune zit er meestal gewoon bij en peuzelt aan zijn speculoos… De praatstok is ook van de partij en zorgt ervoor dat ieder om de beurt iets mag vertellen. En neen, dat lukt nog niet altijd even goed om te luisteren, maar het gaat steeds beter :-).

Wat vonden we leuk ...

We vertellen eerst wat we leuk vonden de voorbije week of waar we blij van werden. Dat gaat van nieuwe schoenen tot een ijsje gaan eten of gaan zwemmen, de kinderen die een halfuur fijn hebben samen gespeeld, Siebe die in bed blijft liggen tot het konijntje wakker is, ...

... en minder leuk

Dan volgt er een rondje van wat we niet leuk vinden en hoe we dit kunnen oplossen. Siebe vindt het bijvoorbeeld niet leuk dat Rune zijn auto’s afneemt of dat zijn kippen nog geen eitjes hebben gelegd. Of we bekijken hoe we het slaapritueel rustiger kunnen laten verlopen… Soms is dit ook een moment om een aantal huisregels nog even scherp te stellen of om nieuwe afspraken te maken.

Zo was het tijdens de grote vakantie op een bepaald moment zo dat er te veel gesnoept werd overdag, waardoor ze niet goed meer aten tijdens de ‘grote maaltijden’. Het was zelfs even zo erg dat Siebe na het ontbijt om 8u al vroeg wanneer hij een koek mocht… Tijd om even in te grijpen dus :-). En dat bekeken we dan tijdens de blije raad. Er werden terug nieuwe regels ingevoerd: in de voormiddag enkel fruit na het ontbijt en in de namiddag na de dutjes eerst fruit en dan een koek. En jawel, eens het terug duidelijk was (ook voor ons), konden ze zich er gemakkelijker aan houden. Structuur, voorspelbaarheid,.. Ik heb het er vaak over tijdens de oudercursussen die ik geef, maar nu heb ik dus weer een goed voorbeeld dat ik kan vertellen…

blije raad

Complimentendouche

We ronden de blije raad af met een complimentendouche: om de beurt staat er iemand centraal en die krijgt dan een compliment van de anderen… Een heel leuk moment dat we absoluut niet mogen overslaan. Als we het soms vergeten, zegt Maaren: “We moeten de douche nog doen!!”

Ik probeer ook om alles een beetje op te schrijven in een boekje of soms is er ook een verslaggever van dienst die het graag  tekent…

Rustmoment samen

Ook al zijn ze nog heel klein, toch vind ik het belangrijk om hen dit mee te geven: even een rustmoment creëren samen, luisteren naar elkaar, complimenten geven en krijgen, hoe kunnen we een probleem oplossen, oog hebben voor het positieve,… Op deze manier doen we thuis ook al een beetje ‘Blij met mij’ zoals ik het tijdens de kindertraining aan de kinderen en ouders meegeef.

Als ik soms weer te veel aan het rondhollen ben, dan doet Maaren me er zeker aan denken! “Mama, wanneer doen we nog eens blije raad?”. Dus ook voor mij is het een moment om even te vertragen en echt bewust tijd te maken voor elkaar…

Het blijkt een succes

Enfin, bij ons is de blije raad alvast een succes! Hou je thuis ook een familieraad of een gezinsmoment? Hoe ziet dit er bij jullie uit? Laat gerust horen!

Enne… Als je het nog niet doet, zeker eens proberen!