7421fi.jpg

8 x citytrips met kids

17/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Omdat veel ouders een citytrip niet zo vanzelfsprekend meer vinden als ze kinderen hebben, geven we enkele concrete tips om toch de stap te durven wagen. De belangrijkste les wanneer je weinig tijd hebt, is voorbereiding. Zoek vooraf uit wat er te doen is in de stad, wat je zeker wilt doen, wat interessant is voor de kindjes en waar je kindvriendelijk kunt eten. Hieronder vind je enkele kindvriendelijke bestemmingen.

reizen

1. Amsterdam

Amsterdam is niet alleen geweldig om als koppel te doen, je kunt er zeker en vast ook naartoe met de hele familie. Het is de fietsstad bij uitstek, waardoor het een eitje wordt om je als familie te verplaatsen. De boottochtjes toveren sowieso een glimlach op het gezicht van je kinderen en er zijn heel veel kindvriendelijke activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het NEMO Science Museum, waar kinderen volop kunnen experimenteren met allerlei proefjes? Genieten van de rust en de kinderen ondertussen laten rondhollen (goeie nachtrust: check) doe je dan weer in het Vondelpark. Wil je helemaal scoren? Laat hen dan zelf koken, bedienen, achter de bar staan en afrekenen in het kinderkookcafé.

2. Lissabon

Slapen tussen de haaien? Ben je gek? Neen hoor, dat kan in Lissabon in het Oceanário. Kinderen leren er alles over de diepe oceaan en zijn inwoners, kunnen er de tanden en de huid van haaien aanraken en tegen bedtijd worden de slaapzakken uitgerold om er de hele nacht van het onderwaterleven te kunnen genieten. Samen winkelen kan dan weer in het Dolce Vita winkelcentrum in Amadora, waar je KidZania vindt, een op kindermaat ontworpen stad. Terwijl jij shopt, krijgen je kindjes een beroep aangeleerd en kunnen ze met wat ze verdienen, uiteindelijk shoppen in het warenhuis van KidZania.

3. Barcelona

Barcelona is de stad met de meest fantastische en levendige kleuren en vormen. De pracht en praal die Gaudí naliet, zullen je kindjes bijgevolg zeker ook weten te appreciëren. Verder is er overal gratis entertainment in de stad dankzij de vele straatartiesten en goochelaars. Kleine hapjes eten doe je in de vele tapasbars die de stad rijk is en zelf chocolade maken (en proeven!) doe je dan weer in het Museum van Chocolade. Botenfanaten in de familie? Ga dan zeker even langs de haven. En wanneer het even genoeg is geweest, kunnen de kindjes zich uitleven op het strand en in de zee.

Rome

4. Rome

Rome, de stad van de gladiatoren. Vanwege zijn geschiedenis, en bijgevolg de vele verhalen die je aan je kinderen kunt vertellen, moet je zeker eens langs het Colosseum. Om nog meer te weten te komen over de tijd van toen (en Julius Caesar), ga je naar de Time Elevator: een heuse tijdmachine die je met panoramische projecties, beweegbare zitjes en spectaculaire geluidseffecten naar het Rome van de oude keizers en kunstenaars brengt. Heb je altijd al willen weten hoe het is om een echte gladiator te zijn? Dan is de gladiatorenschool een goed idee.

Verder zijn je kinderen vast onder de indruk van bezienswaardigheden zoals het Vaticaan en het meesterwerk van Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse kapel. Of wat dacht je van de Trevifontein of de Spaanse Trappen? Vanuit Rome kun je bijvoorbeeld ook nog je weg gaan zoeken in het doolhof van de ruïnes in Pompeï. En over het eten hoef je je ook geen zorgen te maken: ijsjes, pizza en pasta overal!

5. Londen

Ga naar Londen wanneer je je kinderen het bekendste reuzenrad, het 135 meter hoge London Eye, wilt laten zien. Wil je effectief een ritje maken? Boek dan vooraf je tickets om ellenlange wachtrijen te vermijden. Verder kun je Londen ook verkennen met de boot of in het gele amfibievoertuig uit de Tweede Wereldoorlog. Klinkt interessant, hè? Nog een museumbezoekje toevoegen aan je Londentrip? Wat dacht je van het Natural History Museum, waar je een reis door het midden van de aarde maakt en een hele collectie dinoskeletten ontdekt?

6. Stockholm

De hoofdstad van Zweden is perfect voor een kindvriendelijke citytrip. Er is zoveel te doen om de kinderen bezig te houden: musea, mooie natuur en heel veel open ruimte, en dat alles in de typische Scandinavische laidbacksfeer. Samen lekker relaxen in een spa? Daar staan de meeste wellnesscentra niet voor open, maar bij Yasuragi kun je gedurende de zomer tijdens speciale weekends toch samen relaxen. Ook dieren spotten kan in Stockholm, of samen meezingen op de legendarische tonen van ‘Dancing Queen’ in het ABBA-museum.

Reis

7. Nantes

Wanneer we aan een citytrip in Frankrijk denken, denken we meestal aan Parijs. Maar vergeet Nantes niet. Nantes ligt aan de Loire in West-Frankrijk en is de perfecte plaats om verborgen pareltjes te ontdekken. Het hart van de stad, Île de Nantes, begint op een eiland in de rivier. Je vindt er een steampunkspeeltuin waar een robotolifant passagiers op zijn rug vervoert en water spuit op zijn omstanders. Wat meer te weten komen over de koningen en koninginnen van Nantes kan dan weer in het vijftiende-eeuwse Château de Ducs de Bretagne. En ga naar bar Le Nid om te genieten van een drankje. De bar zelf is een enorme ooievaar en de eieren vormen de tafels en stoelen.

8. Dublin

Dublin is alleen al de moeite omwille van zijn gastvrije bevolking. Altijd een vriendelijk gezicht krijgen wanneer je met je kindjes ergens binnenkomt, hoe heerlijk is dat? Wanneer je in Dublin bent, denk er dan aan om naar Sint Stephen’s Green te gaan en lekker te genieten in het park. De kindjes kunnen er spelen op de speeltuin en/of eendjes voederen. Of wat dacht je van een bezoek aan de prachtige dierentuin van Dublin? Of neem de trein naar Bray om het aquarium te bezoeken en/of een wandeling langs de zee te maken.

reis

Meer lezen?

Of je nu houdt van verre en avontuurlijke reizen of liever dicht bij huis op vakantie gaat, reizen met kinderen is sowieso een ervaring!

Maar waar moet je nu rekening mee houden bij het uitzoeken van een bestemming? Hoe kun je je kind voorbereiden en wat neem je allemaal mee? Wat als je kind ziek wordt of last hee van een jetlag? Wat zijn handige apps voor ouders én kinderen? En wat doe je met al die mooie vakantiefoto’s?

Lieselot De Smet is mama van vier kleine kinderen. Al van kleins af aan trekt ze er graag op uit en wil ze de wereld zien. Samen met haar man bewijst ze dat dit ook met kinderen kan. Meer informatie over haar boek vind je hier.