3372fi.jpg

Mijn mamamissie en -uitdaging: een positief zelfbeeld aan mijn dochter geven

18/09/2018

Of je nu een zoon of een dochter aan het opvoeden bent: zijn of haar zelfbeeld op een gezonde manier helpen vormgeven zou een missie moeten zijn, zowel voor papa's als mama's.

Weinig aandacht voor zelfbeeld

Pestgedrag, eetstoornissen, vetpraat, maar net zo goed spotten met anorexia en zelfhaat, zowel bij kinderen, jongeren als volwassenen... Het zijn problemen die in onze maatschappij overschaduwd worden door grote slokoppen zoals de verscheurde economie en de klimaatflop tot de wreedheden in onze wereld.

Ze krijgen al even weinig aandacht als andere vormen van onrecht die vlak onder onze neuzen bijna dagelijks mensen treffen. Discriminatie, xenofobie, onbegrip en vooroordelen zitten net zo goed verankerd in onze samenleving.

Dan maar zelf het goede voorbeeld

Yolo... Persoonlijk is dit niet mijn meest favoriete woord uit de moderne jongerentaal, maar het is wel een waarheid als een koe. Je leeft echt maar een keer. Daarom is het mijn missie om een gelukkig, zelfzeker kind groot te brengen met een positieve, mooie kijk op zichzelf. Eentje die geen kostbare tijd vergooid met keiharde zelfkritiek en gemene praat over haar of andermans uiterlijk.

Helaas ben ik tot nu toe nu geen schoolvoorbeeld.

Moeite met mijn mamalijf

Lang voor mijn zwangerschap was ik al een typisch jojo-geval. Afvallen, bijkomen, afvallen, bijkomen, afvallen... Nooit was ik écht tevreden met mijn lijf. De afkrakende gedachten én uitspraken die daarmee samenhangen, zijn sinds mijn keizersnede eigenlijk alleen maar erger geworden.

Ik besef best dat een zwangerschap één van de grootste, meest invasieve transformaties is die een lichaam kan ondergaan. Negen maanden zwanger = negen maanden ontzwangeren, klinkt de leuze. Allemaal goed en wel, maar het is moeilijk om geduld bijeen te sprokkelen wanneer ik mijn spiegelbeeld enkel kan reduceren tot een hoop flubber met striemen en littekens. Zelfs nu ik vijftien kilo kwijt ben, zie ik alleen de vijftien die ik nog zou moeten verliezen. Helaas is geweten dat een kind die negatieve vibes nogal snel oppikt. Een laag zelfbeeld kan je dus gerust als iets erfelijk beschouwen. Daarom doe ik mijn uiterste best om mijn nieuwe mamalijf - met de nodige ups en downs - graag te leren zien, en die positieve gedachtegang ook door te geven aan onze kleine meid. 

Missie gezond zelfbeeld: under construction

Gelukkig kan ik tijdens dit moeilijke proces rekenen op een wederhelft die me ondersteunt. Eentje die zelf eigenlijk maar weinig problemen heeft met zijn lichaam (op dat buikje na, waar hij af en toe eens zuchtend in knijpt, terwijl ik het eigenlijk net schattig vind).

In ieder geval staan we samen sterker om te proberen verzekeren dat Lena zich niet laat overdonderen door de schoonheidsidealen die onophoudend op ons afgevuurd worden door de media. En dat ze zich hopelijk niet zal laten kleineren door mensen die haar zelfrespect in de toekomst wellicht zullen proberen aan te tasten met onterechte, overbodige opmerkingen, gewoon omdat ze het kunnen.

Missie gezond zelfbeeld: under construction.

meisje op schuifaf

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes