6582fi.jpg

Veiligheid en veerkracht voor kindjes in tijden van Corona

10/12/2021

Corona maakt volwassenen bang. De ene volwassene leeft al wat meer in angst dan de andere, maar het doet sowieso iets met ons. We zitten aan onze schermen gekluisterd wanneer er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, velen van ons zitten vaker op sociale media dan normaal om toch maar meer te weten te komen.

Toch is het belangrijk om de gevoelens van angst en ongerustheid voor ons te houden en het gevoel van veiligheid van kinderen niet in het gedrang te brengen. Mag je dan niets vertellen? Absoluut wel. Kinderen voelen dat er iets aan de hand is. En het is belangrijk om te benoemen waar die spanning en die rare omstandigheden door worden veroorzaakt. Zo krijgen zij de geruststelling dat zij niets fout doen of schuld treffen aan die spanning.

Maar houd je tot het strikt noodzakelijke. Overlaad je kind niet met te veel informatie. Beperk je tot feiten en houd je bezorgdheden voor jezelf. Deel die  laatste met je vrienden, je partner of andere volwassenen. Het is niet de bedoeling dat de kinderen deze gevoelens mee helpen dragen. Het is aan de volwassenen om elkaar daarin te steunen, niet de kinderen.

De kinderen moeten te allen tijde het gevoel hebben dat ze veilig zijn. Dit wil zeggen dat je duidelijk moet benadrukken dat jullie als ouders alles gaan doen om hen te beschermen, dat ze op jullie kunnen vertrouwen en dat jullie dit prima aankunnen; en niet alleen jullie als ouders, maar ook de bazen van het land en alle ander volwassenen. Dat ze beschermd worden door de wereld van volwassenen en dat zij gewoon kind mogen zijn.

Gebruik ook niet te angstaanjagende woorden of afbeeldingen. Dit is nergens voor nodig. Het is belangrijk dat je het gevoel van vertrouwen stimuleert, niet dit van angst.

Zeg ook wat ze zelf kunnen doen om zichzelf en anderen te helpen. Dit spreekt hun veerkracht aan. Wat hebben ze zelf in handen, wat hebben ze zelf onder controle? Thuis blijven, handen wassen, even niet op bezoek bij oma en opa, een mondmasker opzetten … dit zijn de hulpmiddelen die ze voorhanden hebben en kunnen inzetten in deze situatie.

Tenslotte is er een bekend gezegde dat vertelt ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’ Kies je ervoor om de ziekte aandacht te geven of het in stand houden van hun gezondheid? Wellicht wordt er thuis extra gezond gegeten, worden er extra vitaminen genomen of andere dingen gedaan om het immuunsysteem optimaal te laten functioneren. Het is belangrijk dat je dit vertelt in het kader van gezond blijven en niet als vechten tegen een ziekte.

Persoonlijk verkies ik het idee van werkmannetjes in ons lijf die alles maken wat een beetje stuk is. En die mannetjes moeten goed slapen en veel gezond eten krijgen om goed te kunnen werken. Ik verkies deze metafoor boven die van soldaatjes die moeten vechten omdat dit gevecht voor mij een negatieve energie draagt.  Hoe je het ook noemt, het is belangrijk om het vertrouwen in het eigen lichaam te stimuleren. En alles wat je extra geeft is niet omdat hun lijfje het niet kan, wel om de werkmannetjes te helpen. Hun eigen lijfje kan dit wel aan, daar mogen ze van op aan.

Samengevat is het heel belangrijk dat je in wat je vertelt het gevoel van veiligheid behoudt door te zeggen dat de volwassenen alles doen om hen te beschermen en dat je geen te angstaanjagende dingen vertelt of toont. Verder is het een belangrijk moment om hun veerkracht te boosten door te benadrukken wat ze zelf in handen hebben en het vertrouwen in het eigen kunnen te vergroten.

 

Meer concrete tips over verbindend opvoeden en moederondersteuning vind je op mamacoach