7543fi.jpg

Met tieners in de auto: van aaargh naar aha!

21/06/2024

Autoritten met de kids zijn nooit een probleem geweest, maar ze zijn de kleurplaten, autobingo’s en mini-knutselpakketten allemaal ontgroeid. Wat nu? Tien uur of meer op dat schermpje kijken? Ik dacht het niet …

Dit jaar zijn we gegaan voor een vrij eenvoudig dobbelspel, en met succes. Daarom wil ik graag het principe met jullie delen. Het is heel flexibel, dus je kan het concept makkelijk aanpassen naar de lengte van de reis, de leeftijd van de tieners en hun interesses.

Nodig

  1. Minstens één ouder kind of tiener (ik heb er drie, animo verzekerd)
  2. Een dobbelsteen met ogen of kleuren, in een doorzichtige doos voor het dobbelen (zo vliegt de dobbelsteen niet heel de auto door)
  3. Een aantal kleine pakjes/verrassingen voor elke tiener. Met 5 pakjes geraak je al makkelijk in het Zuiden van Frankrijk. Think small, zodat je zelf nog wat beenruimte overhoudt ;-)

Dobbelen

Elke tiener krijgt een kleur of getal toegewezen. Gooit de tiener zijn/haar eigen kleur of nummer, dan krijgt hij/zij een pakketje. Die kans is dus één op zes.

De resterende getallen of kleuren worden acties. Vb. sla deze beurt over, je mag nog eens gooien of (hilariteit gegarandeerd) voer op de volgende stop een fysieke proef uit. Denk aan squats, push-ups, joggen rond het toiletblok … Zo hebben ze wat extra beweging tijdens de trip.

Dobbelen mag na elke afgelegde 50 km, of in geval van file elk half uur. Gaan de pakketjes er te snel door, dan kan je de afstand veranderen naar 100km. Is er een pechvogel bij die nooit eens zijn/haar eigen kleur of nummer gooit, dan kan die extra dobbelbeurten verdienen door fysieke proeven te doen tijdens rustpauzes op de parking.

Pakketjes

Denk aan een zakje chips, een reisspelletje met magneetjes, een strip, een tienermagazine, een nieuwe set oortjes, een zonnebril. Maar het mag ook wat gekker, zoals kleurrijke happy socks, een waterpistooltje, een grappig T-shirt, een plaktattoo of paarse lippenbalsem met kersensmaak. Voor de creatievelingen kan je gaan voor een lekker ouderwetse scoubidou of een blanco reisdagboekje met een set tekenstiftjes. Volg gewoon je instinct, volgens je eigen budget en de interesses van je kinderen.

Extra opties

Maak het ze niet te makkelijk bij het openmaken van de pakketjes, dan zijn ze iets langer bezig! Omschrijf bijvoorbeeld de inhoud met een raadsel, zodat ze eerst moeten raden. Of probeer eens ingewikkelde knopen, wees creatief met duct tape of neem zelfs je toevlucht tot rekensommen met een bijhorend cijferslot. Maar dat vergroot natuurlijk de voorbereidingstijd door de ouder, die doorgaans al genoeg inpakstress heeft.

Simpel gaat ook, want het doel is uiteindelijk om ze iets te geven om naar uit te kijken en om die lange rit in kleinere stukjes te hakken. En om samen als gezin eens goed te lachen. Want vergeet niet: de vakantie begint al van het moment dat je de voordeur achter je dicht trekt!

Goede reis!!!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes