baby en kleuter eten aan tafel met papa

Slechte eter? Misschien helpt dit simpel trucje!

11/02/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Maaltijden met kinderen kunnen al eens voor stress zorgen. Zeker als je kindje niet alles – of bijna niets – eet. Maar er is misschien licht aan het einde van de ik-lust-dat-niet-tunnel! Volgens wetenschappers bestaat er een trucje. En dat heeft veel te maken met de kleur van … het bord.

Champignons, prei, rood eten, groen eten … noem maar op. Er is altijd iets dat je kind ‘keivies’ vindt. Geen ramp, jij lust waarschijnlijk ook niet alles. Het wordt lastiger als er heel wat tot bijna alle voedingswaren op die zwarte lijst staan.

Maar een recent onderzoek in Groot-Brittannië toont aan dat je verandering kan brengen in dat patroon met ... de juiste kleur van bord!

Blauw doet watertanden

Onderzoekers schotelden een groep vrijwilligeres chips met zout- en azijnsmaak voor. Dat deden ze in witte, blauwe of rode kommetjes. De proefkonijnen moesten de kommen rangschikken op basis van hun zin in de chips, de zoutheid en de smaakintensiteit.

Wat bleek? De kieskeurige eters onder de vrijwilligers proefden een verschil in smaak naargelang de kleur van de kom waarin de chips lagen.

  • De chips in de rode en blauwe kommen smaakten volgens hen zouter dan die in de witte kom.
  • Ze hadden het minste zin in de chips uit het rode kommetjes.
  • De chips in het blauwe kommetje spraken hen wel erg aan.

Uit eerder onderzoek konden wetenschappers al opmaken dat ook de kleur van de verpakking van eten een invloed kan hebben op smaak, door de associaties die de kleur oproept. Zoute snacks zal je in Groot-Brittannië bijna altijd vinden in blauwe verpakkingen.

Smaak verbreden

“Dit is een nuttig trucje voor mensen die graag hun smaakpalet willen verbreden”, zegt psycholoog Lorenzo Stafford van de Britse universiteit van Portsmouth. “Wil je iemand aanmoedigen om bittere groenten te proeven, spruitjes bijvoorbeeld, dan zou je die kunnen serveren op een bord in een kleur die we doorgaans met zoet associëren”, tipt hij.

De tip zou ook handig zijn bij wie met ‘voedselneofobie’ worstelt, de angst om nieuwe voeding te proberen.

Niet alleen kleur kan eetgedrag beïnvloeden. Licht en muziek kunnen ook een invloed hebben, zo bleek uit onderzoek. Al onze zintuigen zijn met elkaar verbonden, smaakzin inbegrepen. “Die kennis kan de levenskwaliteit van de moeilijke eter én van de mensen rondom hem aanzienlijk verbeteren”, zegt Stafford.

Proberen maar, die trucjes met kleur, licht en muziek! Baat het niet … enzovoort.

(Bron: hln.be)