3399fi.jpg

Eerste Hulp bij Verveling: 5 tips voor een gezellige vakantie

16/07/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Die heerlijke vakantie :-). De kinderen zijn twee maanden vrij. Dan heb je twee opties: Je schiet in een extreme organisatiekramp zodat je toch een groot deel van de vakantie kunt gaan werken (noodgedwongen of zéér vrijwillig, dat laat ik in het midden ;-) ). Of ... je schiet in de stress omdat je wel vrij bent, maar geen idee hebt wat je de hele tijd met die kroost van jou moet aanvangen.
In het laatste geval is er toch hoop op een leuke vakantie – zonder dat daarbij het koffie- en/of wijngehalte razendsnel de hoogte in schiet. Gewoon even verder lezen!

Geheime ingrediënt voor succes: relaxte mama!

Tijdens het schrijven van het boek ‘Help! Mijn kind verveelt zich – nooit’ testte ik een heleboel tips uit. Dolle pret, vaak voor heel weinig geld, tijd en moeite. Het was de max om de spelletjes uit te testen met mijn dochters! Maar het geheime ingrediënt van een activiteit bleek bij mij toch vooral: een relaxte mama. Als ik zelf ook lol beleefde aan de spelletjes, werd de middag plots dubbel zo leuk.

Nochtans heb ik dat moeten leren. Ik wil namelijk vaak én werken én een opgeruimd huis én fijne dingen doen met mijn dochters én lekker koken én een middagdutje doen om die gebroken nacht te compenseren. Maar euh… Reality check! Laten we het onszelf gewoon wat gemakkelijker maken. Véél gezelliger voor iedereen. Jij hebt tenslotte ook vrijaf.

Nood aan een stoomcursus Eerste Hulp Bij Verveling? Vijf tips!

  1. Let it goooo.

Met elke ‘ping’ op je telefoon of mail die je ziet binnenlopen maar niet kun beantwoorden, word je chagrijniger. En dat werk je uit op… je kinderen. Die op hun beurt (nog) vervelend(er) gaan doen. Terwijl zij toch ook maar gewoon vakantie hebben…?
Herkenbaar? Face it, werken met kinderen rond je nek, dat gaat gewoon niet lukken. Ben je samen thuis, laat je telefoon en laptop dan voor wat ze zijn. Werk als ze in bed liggen. Of organiseer een playdate, zodat je tijdens die uren kunt bijwerken.

  1. Vier vakantie.

Doe net alsof je echt op vakantie bent. Haal toeristische brochures van je buurt in huis, overleg aan het ontbijt wat je de rest van de dag wilt doen, maak plannetjes. Na de uitstap een siësta, uitgebreid aperitieven en typisch vakantie-eten bestellen! En de opkuis? Die kan wachten tot aan het einde van je ‘verblijf’!

  1. Ga naar buiten.

Mijn mama, een kleuterjuf, zei het al: wind maakt kinderen vreselijk onrustig. En dan wordt je huis al snel te klein. In dat geval zit er maar één ding op: lekker uitwaaien! Regenweer? Laarzen aan, paraplu open en hup, naar buiten!

  1. Samen delen, samen spelen.

En dat geldt ook voor ouders. Ga ergens op bezoek of nodig vriendjes uit. Haal lekkere hapjes in huis, sla samen aan het aperitieven of maak zelf pizza’s. Het is voor iedereen vakantie, toch? Een ontploft huis tegen slaaptijd is vaak het beste bewijs van een gezellige vakantiedag!

  1. Haal een kabouter in huis.

Kleine kinderen loods je vlotjes door een avond-, honger- of vermoeidheidscrisis als je plots een kabouter door je huis ziet rennen. Of wat was dat daar anders, in het hoekje, achter de kast?
Bij ons woont sinds kort een keukenkabouter. Soms schrijft hij een briefje en stopt hij wat koekjes bij in het doosje. Of hij maakt een krijttekening op de muur en laat dan minivoetspoortjes achter op de keukenvloer. Soms komt hij ook een dagje niet. Altijd spannend voor de kleintjes, en altijd een dankbaar afleidingsmaneuver voor jou.

Natuurlijk is dit geen toverrecept voor een vakantie uit de ‘boekjes’. Er zit altijd wel een hou-nu-eindelijk-je-kop-en-mag-ik-al-terug-gaan-werken?!-dag tussen. Dan kun je alsnog dat koffie- en/of wijnpeil de hoogte in laten knallen. ;-)

Wat je ook doet… Geniet ervan! 

Sarah Devos

keukenkabouter tekening
mijn kind verveelt zich nooit boekcover

Over het boek Mijn kind verveelt zich nooit

Mijn Kind Verveelt Zich Nooit (meer info via deze link) is verschenen bij uitgeverij Lannoo. Auteur Sarah Devos is mama van twee vrolijke meiden. Voor Lannoo schreef ze o.m. RELAX! 100 manieren om te ontspannen en Het complete Ketnet buitenspeelboek. 

Wat vind je allemaal in Mijn Kind verveelt zich nooit? Ideetjes zoals lieveheersbeestjes op je nagels schilderen en een hogehakkenloop met gekke hoedjes op houden, tot halloweenpetanque en een wedstrijdje apennootjesslingeren spelen. Elk idee krijgt duidelijke pictogrammen mee: voor welke leeftijd, voor binnen of buiten, voor jongens/meisjes, voor hoeveel spelers, heb je materiaal nodig, heb je mama/papa nodig, in welk seizoen speel je dit, enz...

Met illustraties van Emma Thyssen.

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes