2808fi.jpg

15 tips tegen reisziekte

11/07/2022

Reisziekte kan je trip danig in de war sturen. Iedereen kan het krijgen en medicatie bij kinderen is niet echt aangeraden. Huisarts Sofie geeft 15 tips waarmee je de kans op reisziekte enigszins kunt verminderen.

Wil je graag meer weten over EHBO bij baby's en jonge kinderen? In onze Mama Baas Plus MASTERCLASS ‘EERSTE HULP BIJ KLEINE KINDEREN (EHBK)’ geeft dr. Sofie Vanderoost een basiscursus eerste hulp bij ongevallen bij kinderen. In de verschillende modules legt ze je uit wanneer je best naar de dokter gaat, wat je doet als je kindje iets verkeerds heeft ingeslikt, wat het verschil is tussen verslikken en verstikken, hoe je moet reanimeren … Alle kleine én grote dingen komen aan bod in deze basiscursus EHBK.

15 tips bij reisziekte

 1. Zorg dat de kinderen goed uitgerust zijn voor vertrek of tijdens de rit gemakkelijk kunnen verder slapen.
   
 2. Een kind heeft behoefte aan een vast eet- en drinkritme. Hou daar tijdens de reis rekening mee. Las tijdens lange ritten regelmatig een pauze in. Hou het bij lichte maaltijden, ook al is de verleiding groot als de geur van fastfood je neusvleugels bereikt.
   
 3. Bewegingsziekte wordt veroorzaakt door bewegingen. Daarom is het raadzaam op de minste bewegende delen van boot, vliegtuig of auto te gaan zitten. Zorg er sowieso voor dat de kinderen niet achteruit hoeven te rijden.  
   
 4. Ga zo mogelijk vooraan in de auto of bus zitten; daar zie je de hobbels (bewegingen) aankomen.
   
 5. Zet kinderen op zo’n hoogte dat ze goed naar buiten kunnen kijken.
   
 6. Ga in een vliegtuig tussen de vleugels zitten met je kinderen; daar zijn de uitslagen het kleinst.
   
 7. Ga aan boord van een schip ook in het midden zitten; het schip beweegt daar als het ware omheen. De punt en het achterschip slaan het meeste uit.
   
 8. Zorg voor voldoende frisse lucht. Brandstofgassen, etensluchten en rooklucht verergeren de bewegingsziekte. Hou de warmte buiten door zonneschermpjes tegen de ramen aan te brengen.
   
 9. Laat ze niet lezen tijdens bus of autotochten. Aandacht afleiden op een andere manier is wel een goed idee, zoals liedjes of sprookjes beluisteren. Bestuurders hebben vrijwel nooit last van reisziekte, omdat ze zich moeten concentreren op het verkeer.
   
 10. Houd kinderen die gevoelig zijn voor reisziekte op autotochten bezig met spelletjes, bij voorkeur spelletjes waarbij ze geregeld naar buiten moeten kijken (vb. ik zie, ik zie wat jij niet ziet).
   
 11. Stress, angst en paniek verergeren reisziekte. Zorg dus dat iedereen rustig blijft.
   
 12. Rijd indien mogelijk zo weinig mogelijk over kronkelweggetjes (dit als je de bergen inrijdt natuurlijk.)
   
 13. Laat je kind bij misselijkheid een koekje, een stukje droog brood of wat fruit eten, zodat de maag iets te verteren heeft.
   
 14. Laat de kinderen geen koolzuurhoudende dranken drinken.
   
 15. Probeerde je alle bovenstaande tips en blijft de maag keren? Hou dan emmertjes, zakjes, slabben, handdoeken en reservekledij in aanslag. Doe je arme schat eventueel een plastieken ‘verfschort’ aan en bescherm de riemen van je autostoel af met plastiek, want die zijn zeer moeilijk te reinigen.

Meer weten? Lees dan ons artikel Wat is reisziekte?

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes