4812fi.jpg

Kinderen moeten vaker blootgesteld worden aan vuil en bacteriën

25/10/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Alles steriliseren wat ook maar in de buurt van je kindje komt, het is iets wat veel ouders instinctief doen. We willen niet dat onze kleine engeltjes worden blootgesteld aan vuil of aan bacteriën, vooral niet als ze nog een kleine baby zijn. Wie heeft nog nooit een fopspeen onder de kraan gehouden nadat die op de grond was gevallen? Nochtans is vuil eigenlijk goed voor baby’s en hun immuunsysteem volgens wetenschappers.

Blootstelling aan vuil en bacteriën blijkt gunstig

Jack Gilbert, die zelf twee kinderen heeft, onderzocht hoe vuil en bacteriën onze kinderen beïnvloeden. Wat bleek? De meeste blootstellingen eraan zijn eigenlijk gunstig. Volgens Gilbert gaan ouders te ver en doen ze aan over-steriliseren. We zouden onze kinderen vrij moeten laten spelen in de modder en hen laten genieten van die vriendelijke likjes van de hond, zonder ons zorgen te maken over ziektekiemen.

“Uiteraard is het goed om hun handen te wassen als ze verkouden zijn of als er een griepvirus de ronde doet. Maar als ze spelen met de hond en die likt aan hun gezicht, dan is dat echt niet zo slecht. Meer nog, dat zou wel eens uitermate gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van een kind.”

Vijfsecondenregel en kampvitamientjes

Misschien pas jij ook wel eens de ‘vijfsecondenregel’ toe. Die regel slaat op zich natuurlijk nergens op, maar toch moeten we ons geen zorgen maken als er een koekje op de grond valt. “Tenzij je dat koekje liet vallen in een gebied waarvan je denkt dat er een hoog risico bestaat op extreem gevaarlijke ziektes, wat in onze westerse wereld hoogst onwaarschijnlijk is, is er geen risico voor je kind.”
Die befaamde ‘kampvitamientjes’ blijken dus wel degelijk te bestaan!

Meer allergieën

Je kinderen blootstellen aan vuil is net goed voor hen; het helpt hen om hun immuunsysteem op te bouwen. Volgens Gilbert komen allergieën tegenwoordig vaker voor omdat ouders hun kinderen te veel willen beschermen. We eten niet meer zoveel gefermenteerd voedsel als vroeger en we over-steriliseren onze huizen. Dat zorgt ervoor dat het immuunsysteem van onze kinderen hyper-gevoelig wordt, wat op zijn beurt weer reacties kan uitlokken zoals astma, eczeem of voedselallergieën.

Fopspeen in je mond steken? Doen!

De fopspeen van je kind zelf in je mond steken in plaats van onder de kraan te houden is helemaal een goed idee. Tijdens een studie bij 300.000 kinderen ontwikkelden kinderen bij wie de ouders de fopspeen in hun mond staken minder allergieën, minder astma en minder eczeem. Als je dus iemand misprijzend ziet kijken de volgende keer dat je zo het tutje van je zoontje of dochtertje in je mond steekt kan je die meteen de mond snoeren door naar wetenschappelijk onderzoek te verwijzen.

En laat je kinderen nu maar de wereld ontdekken, laat ze hun handen maar vuil maken. Volgens wetenschappers komt alles goed! Vooral als je huis niet altijd Dettol-clean is, en dat laatste horen wij graag ;-).

 

Bron: ScaryMommy

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes