Verkouden meisje snuit neus

Tips bij toeters en snottebellen: hoe een verkoudheid aanpakken bij je kindje?

16/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Oh help … daar zijn de snottebellen weer. Het verkoudheidsseizoen is volop op gang en duurt nog tot het voorjaar. Wat doe je het best als je kindje er last van heeft? Enkele EHBK-tips bij een verkoudheid?

In ongeveer 15 % van de gevallen is koorts het eerste teken van een beginnende verkoudheid. Bij kleine kinderen is die vaak hoger (dan bij volwassenen?): 39 tot 40 °C is best mogelijk. De eerste drie dagen van een verkoudheid zijn de ergste. Daarna verminderen de symptomen en de koorts spontaan. Hoera!

De derde dag van de verkoudheid verbruik je doorgaans wel de meeste zakdoeken. Neusloop en neusverstopping zijn dan op hun hoogtepunt.

Nadien maakt neusloop plaats voor gekleurd (geelgroen) slijm en is die minder waterachtig. Dat is normaal. Antibiotica geven is dus niet nodig.

7 weetjes over een verkoudheid

 1. Het verkoudheidsseizoen duurt van september tot maart-april.
 2. Het aantal verkoudheden vermindert met de leeftijd. Een kind heeft er gemiddeld 7 (tussen de 3 en de 12) gedurende zijn eerste levensjaar.
 3. Koorts, hoofdpijn, een neusverstopping, neusloop en niezen zijn de meest voorkomende symptomen.
 4. Een verkoudheid begint eerder met neusloop, niezen en een neusverstopping en kent meestal zijn hoogtepunt op de derde dag. De eerste drie dagen zijn de symptomen het ergst, nadien verdwijnen ze geleidelijk.
 5. 75 procent van de patiëntjes vertoont nog symptomen op dag 10 (50 procent hoest nog op dag 8).
 6. De koorts verdwijnt binnen de 3 dagen. Bij zuigelingen en peuters kan de koorts serieus de hoogte ingaan.
 7. Bij een ‘normale’ neusverkoudheid kan je de neus spoelen met een zoutoplossing. Je merkt dat aan de kleur van de neusloop. Op dag 1 en 2 is die waterig, nadien wordt het slijm witgeel of groen, zonder dat er bacteriële kiemen aanwezig zijn.

 

Je kindje natuurlijk vrij helpen ademen

Een verkoudheid kan het voor je kindje soms behoorlijk lastig maken om goed te ademen. Zeker als het neusje verstopt zit. Naast een neusspoeling kunnen natuurlijke producten ook een handje helpen.

Ken je Primarini Kids van Primrose (3+) bijvoorbeeld? Het is een vloeibaar voedingssupplement (met natuurlijke zoetstof) op basis van echte tijm, niaouli, kaneel en echte kamille. Het maakt de neus vrij en laat je kindje makkelijker ademen.

Primrose Primalair

Daarnaast heeft Primrose met Primalair een heel gamma natuurlijke voedingssupplementen die ook geschikt zijn voor kinderen.

Ze kalmeren de luchtwegen en kunnen ervoor zorgen dat ademen comfortabeler wordt.

Je kindje kan ze nemen in verschillende vormen, van siroop tot gummies. Ze hebben zelfs nog een lekker smaakje ;-) – en bevatten geen kleurstoffen of bewaarmiddelen, 100 % natuurlijk.

Voor de allerkleinsten is er ook een balsem op basis van essentiële oliën. Die kan je gebruiken voor baby’s al vanaf 1 maand.

 

Wanneer heeft je kindje een verdere behandeling nodig?

 • Als je etterige slijmen opmerkt vanaf dag 1 van het ziekteproces.
 • Als de koorts weg was en opnieuw opkomt na een aantal dagen.
 • Bij hoge koorts, een ziek uitziend kind of etterige neusloop gedurende 3 tot 4 dagen.
 • Als de neussymptomen of het nachtelijk hoesten meer dan 10 dagen duren zonder enigszins te verbeteren.
 • Als de symptomen ineens weer erger worden na een initiële verbetering.

 

4 gouden snottebellentips

 1. Een verkoudheid vraagt tijd. Spoelen blijft efficiënt in het verminderen van complicaties. Verkoudheden volgen elkaar ook snel op. Je kleintje lijkt een kleine week (of nog niet) genezen en begint alweer te snotteren. Dat is normaal.
 2. Volg je moederinstinct en kijk naar algemene symptomen zoals aanslepende verminderde eetlust, koorts, huilgedrag ... Vertrouw je het niet of heb je geruststelling nodig, vraag dan raad aan je dokter of pediater.
 3. Heeft je kindje te veel last en heeft hij of zij nood aan wat comfort (baby’tjes doen nu eenmaal alles met hun neusje), vraag dan raad aan je dokter.
 4. Verzacht de symptomen met Primalair.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Primrose. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes