Waarom je acht keer (!) meer kans hebt om ziek te worden als je twee kinderen hebt

Uit een studie van de Universiteit van Utah blijkt dat het aantal weken dat een volwassene ziek is, aanzienlijk toeneemt in gezinnen mét kinderen. Heb je één kind, dan heb je als volwassene vijf keer meer kans om ziek te worden. En heb je er twee, dan springt dat naar acht keer meer kans. Gezinnen met meer kinderen, hebben nog vaker te kampen met infecties. Het ligt dus écht niet aan jou als je het gevoel hebt dat je je afweersysteem hebt ingeruild voor kinderen.
Het kan behoorlijk stressvol zijn als je kleintje alweer ziek wordt. Maar weet dat ziektes onvermijdelijk zijn, en dat ziek zijn deel uitmaakt van een belangrijk proces: blootgesteld worden aan virussen en bacteriën helpt het immuunsysteem van een kind te ontwikkelen, waardoor hij/zij in de toekomst sneller en efficiënter ziektes kan bestrijden. Al maakt die wetenschap het daarom niet gemakkelijker om je kindje te zien afzien – of om voor de zoveelste keer noodopvang uit je mouw te moeten schudden …
Drie redenen waarom gezinnen met kinderen meer ziek worden
1. Meer blootstelling
Je kan zelf dan wel proberen om blootstelling aan ziektekiemen te vermijden, maar je kind komt vaak in aanraking met andere kinderen: in de crèche, op school, bij hobby’s en bij speelafspraakjes. In een gemiddelde klas op school zitten er 20 tot 30 kinderen. Tijdens de piekseizoenen voor ziektes (zoals de winter, of de overgang naar een nieuw schooljaar) is het zeer waarschijnlijk dat minstens één van die kinderen een verkoudheid, griep of ander virus begint te krijgen – en die ziektes verspreiden zich daarna razend snel.
Dit is overigens geen kwestie van met de vinger te wijzen. Ouders sturen hun kind daarom niet bewust ziek naar school of hobby’s: koorts en ziektes kunnen soms heel plots opkomen of verergeren op school, zelfs als je kind thuis nog gezond leek.
En hoewel je bij ziekte beter uit de buurt van anderen kan blijven, is dat onmogelijk als het je kind is dat ziek is. Als ouder loop je een hoger risico om ook ziek te worden wanneer je voor je kind zorgt.
2. Gebrek aan hygiëne
Ook al probeer je als ouder om je kind gezonde hygiëne aan te leren en wijs je je kind erop dat hij niet in zijn neus mag peuteren of de hele tijd met zijn vingers in z’n mond mag rondlopen, dat gebeurt onvermijdelijk toch. Op die manier kunnen ziektekiemen zich heel gemakkelijk verplaatsen naar plekken die door alle gezinsleden worden aangeraakt: de afstandsbediening van de televisie, deurklinken, …
Daarnaast wassen kinderen (en misschien volwassenen) niet vaak of grondig genoeg hun handen. Even snel afspoelen onder de kraan is niet voldoende.
En dan drinken kinderen ook nog eens uit hetzelfde glas als hun ouders, of eet je als ouder restjes uit het bord van je kind voordat het symptomen krijgt. Geen schande: dat doen we allemaal!
3. Ontwikkelende immuunsystemen
Het immuunsysteem van een kind is nog in volle ontwikkeling, wat de kans op ziekte vergroot. Het positieve aspect hierbij is dat blootstelling aan bacteriën en virussen helpt om dat immuunsysteem op te bouwen. Ziektes zijn daarom niet altijd erg.
Hoewel volwassenen vaak beschikken over meer antilichamen en een beter ontwikkeld immuunsysteem hebben, zijn er toch redenen waarom volwassenen ziek kunnen worden. Zo lopen volwassenen met een auto-immuunziekte of verminderde immuniteit en ouderen een hoger risico. Maar ook volwassenen die een robuust immuunsysteem hebben, kunnen zelf ziek worden door nauw en frequent contact met zieke kinderen.
Niet verwonderlijk dus dat je plots veel vatbaarder lijkt te zijn voor tal van ziektes zodra je kinderen hebt. Dat ligt dus niet aan jou – en het is compleet normaal!
Bron: Motherly