5047fi.jpg

Winterjas in autostoel is levensgevaarlijk

7/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Nu de kou weer zijn intrede doet en een winterjas broodnodig is, is het dringend tijd om er nog eens op te wijzen je kind niet met dikke jas in de autostoel te zetten. Want de meeste ouders zetten hun kind wel vast in de auto omwille van de veiligheid, maar niet alle ouders zijn er zich van bewust dat die veiligheid in het gedrang komt als je je kindje mét jas in de autostoel zet.

We vloeken er allemaal weleens op, op die autostoelen. Je kind in de stoel heffen, hem of haar vastgespen terwijl meneertje of mevrouwtje daar helemaal geen zin in heeft, … Je staat al te zweten en hebt al heel wat calorieën verbrand nog voordat je bent vertrokken. Maar geen haar op je hoofd dat eraan denkt om je kind niet vast te zetten, want veiligheid gaat voor alles.

En net om die veiligheid niet in het gedrang te brengen, is het belangrijk te weten dat je de winterjas beter uitlaat in de autostoel.

Veel lucht in winterjassen

In winterjassen, zeker de donzige exemplaren, zit er namelijk vrij veel lucht, waardoor die jassen dik zijn. Je kan de gordel dan wel voldoende aanspannen zodat je kindje goed vastgegespt lijkt, maar als je een ongeval krijgt wordt die jas door de enorme klap vacuüm getrokken, waardoor er toch heel wat speling komt tussen de gordel en je kindje.

Dat betekent dat het hoofd van je kindje een stuk verder naar voor vliegt, en de kans op kwetsuren veel groter is, bijvoorbeeld door de klap tegen de stoel vóór hem of haar. In het slechtste geval kan je kindje zelfs uit de autostoel worden gekatapulteerd, omdat er te veel ruimte is tussen de gordels. In onderstaand filmpje wordt duidelijk het verschil geïllustreerd tussen mét en zonder winterjas in de autostoel. 

Hoe kan je je kind dan wel veilig én warm in de auto zetten? Een paar tips! 

Tips om je kind veilig én warm in de auto te zetten

 1. Doe de jas omgekeerd aan nadat je je kindje hebt vastgegespt.
  Zet je kindje zonder jas in de autostoel. Gesp hem of haar goed vast, en doe vervolgens de jas omgekeerd aan of leg die op het bovenlichaam. Zo heeft je kind het niet koud en zit het veilig vast.
 2. Neem een dekentje mee.
  Leg een lekker warm dekentje op je zoon of dochter nadat je hem of haar hebt vastgegespt.
 3. Opteer voor kledij in fleece of wol.
  Deze materialen isoleren heel goed, zonder dat ze veel lucht bevatten of dik zijn. Op die manier kunnen de veilighedsgordels toch voldoende strak worden dichtgesnoerd. 
 4. Gebruik een voetenzak.
  Bij kleine kindjes kan je een voetenzak gebruiken die speciaal werd ontworpen om te gebruiken in een autostoel. Die voetenzakken hebben speciale openingen om de veilgheidsriemen erdoor te halen, zodat je kindje veilig zit vastgegespt en het toch warm genoeg heeft.

Het vraagt natuurlijk een extra inspanning om je kindje zonder jas in de auto te zetten, maar het is wel een inspanning die levens kan redden!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes