4595fi.jpg

10 alledaagse rituelen die enorm veel betekenen voor kinderen

24/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Het zit hem in kleine dingen, dat weten we al langer… Deze 10 kleine rituelen kunnen een wereld van verschil maken voor je kind. Het helpt om de tijd even halt te zetten en heel even heel intens tijd met elkaar door te brengen door middel van kleine activiteiten. Mamablogger Maxabella en mama van drie kinderen (Mumtastic, Maxabella Loves) noteerde haar 10 favoriete activiteiten.

The little things

We kennen allemaal het gevoel: soms denken we dat we ‘grootse’ activiteiten moeten doen om het ‘goed’ te doen. Veel energie steken in lekker en gezond eten maken bijvoorbeeld, maar ook spannende avonturen en uitstappen of vakanties bedenken. En dan zijn er nog verjaardagsfeestjes die toch op zijn minst geweldig moeten zijn.

Maar eigenlijk vragen onze kinderen dat niet echt. En diep vanbinnen weten we dat wel.

Blogster Maxabella vroeg bijvoorbeeld eens aan haar 8-jarige zoon op Oudejaarsavond: ‘Wat is je favoriete herinnering van afgelopen jaar?’ ‘Toen we samen die appelmuffins maakten en een worm vonden in de appel’, zei hij spontaan.

‘Niet je sleepoverfeestje? Niet je hiphopconcert? Niet onze trip naar Europa in het begin van het jaar?’

Nope dus…
En eigenlijk herken ik dat wel. Ik zit mijn gat soms af te draaien om iets vers op tafel te toveren, maar eigenlijk genieten ze er ook van om zelf wortels te mogen raspen en op te knabbelen. Of vinden ze samen in bad gaan wel plezant… Of was een spontane wandeling met mijn oudste in de regen ook één van mijn favoriete momenten van de afgelopen maand… 

Maxabella goot haar kleine ‘grote’ momenten in een overzicht. Het zijn kleine rituelen die ze regelmatig met haar kinderen doet. Het zijn de momenten die ze koestert.

  1. Een wandeling na het eten. Maxabella heeft drie kinderen en op donderdag is het bijvoorbeeld de beurt aan de oudste. Elk om de beurt, waardoor elk kind tijd alleen krijgt om bij te babbelen. Niet dat ze het elke week doet, maar ze proberen het wel, al is het maar 15 minuutjes.
  2. Muffins bakken. Iedereen weet: kindjes helpen graag mee in de keuken. Natuurlijk vergt dat heel wat geduld (want die kinders maken het eigenlijk allesbehalve makkelijker), maar ze zijn altijd superblij als ze zelf met eten mogen bezig zijn.
  3. De huisdieren eten geven. Dit liet Maxabella doen vanaf ze klein waren. Ze krijgen zo een verantwoordelijkheid waar ze trots op kunnen zijn.
  4. Badtijd. Natuurlijk gaat dat vaak ook gepaard met wat stress, maar het kan soms ook kalmerend werken, zo’n badje.
  5. Thee/melk drinken. Maxabella leerde haar kinderen dat ze ’s morgens, voor het begin van de dag, 5 minuten rustig thee wou drinken uit haar beker op de veranda. Ze gaf/geeft de kinderen ook een beker melk en zo leren ze dat dit de stilte voor de storm is, een rustig moment voor de dag begint en waarbij ze de tijd nemen om te overlopen wat ze graag zouden doen die dag.
  6. Kaartspelletjes. Ze begonnen met simpele spelletjes en bouwden geleidelijk op. Een klein spelletje terwijl het avondeten opstaat is voor haar één van haar favoriete momenten van de dag.

  1. Luidop lezen. Voorlezen is natuurlijk goed voor kinderen, maar, zo ontdekte Maxabella, het is ook gezond voor ouders. Je kunt er als ouder zoveel waardering uithalen – heel juist – en het geeft je een moment van rust.
  2. Mopjes en inside jokes. Eén van haar meest favoriete momenten is als zij en de kinderen een grapje vertellen dat alleen zij snappen. De kinderen trekken dan een knipoog of een grappig gezicht achter het gezicht van hun vader, en het levert een moment op dat alleen zij doorhebben…
  3. Meedoen in hun spel. Maxabella is zoals de meeste moeders: kindspelletjes zegt haar niet meteen iets. Ze is ook niet zo’n moeder die regelmatig op de grond gaat zitten om mee te spelen met een treinstel… Tot ze het wel aan het doen is. Ze doet het gewoon heel spontaan, op een moment dat de kinderen het niet verwachten. En dat werkt voor haar.
  4. Het beste, het slechtste. Iets wat ik hier ook thuis toepas. Elke avond aan tafel vraag je: ‘Wat was het beste/ slechtste van je dag vandaag?’ ‘Waar ben je het meest blij om en waar kijk je het meest naar uit?’ Elke dag dezelfde vragen, zodra de kinderen konden vertellen. Het is een unieke manier om te ontdekken hoe hun dag was en om, nog belangrijker, hen te leren dankbaar en optimistisch te zijn. In hun wereld is er altijd wel iets om naar uit te kijken.’

 

Bron: Gottman Institute, Maxabella’s site 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes