4869fi.jpg

10 redenen waardoor kinderen soms stout lijken, maar het eigenlijk niet zijn

25/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Soms hebben we het gevoel dat onze kinderen echt stout zijn, terwijl hun ‘slecht’ gedrag eigenlijk toe te schrijven is aan heel normale ontwikkelingsfases, aan omgevingsfactoren of aan ons eigen gedrag. Als we dat inzien, kunnen we er proactief en met meer mededogen op reageren.

Hierbij 10 redenen waardoor het lijkt alsof je kind stout is, terwijl dat eigenlijk niet het geval is:

1. Ze kunnen hun impulsen nog niet controleren.

Heb je ooit tegen je kind gezegd: “Niet gooien daarmee!”, waarna hij/zij het toch gooit? Uit onderzoek blijkt dat het hersengebied gelinkt aan zelfcontrole nog niet rijp is bij de geboorte en pas volledig ontwikkeld is tegen het einde van de adolescentie. Dat verklaart waarom het ontwikkelen van zelfcontrole een lang en traag proces is.

Uit een recente studie kwam bovendien aan het licht dat veel ouders verwachten dat hun kinderen al in staat zijn bepaalde dingen te doen op een vroegere leeftijd dan ze die dingen effectief kunnen volgens ontwikkelingsexperten. 56% van de ouders vindt bijvoorbeeld dat kinderen onder de 3 jaar het verlangen moeten kunnen weerstaan om iets te doen wat verboden is, terwijl de meeste kinderen daarvoor pas de vaardigheden hebben op 3,5 of 4.

Wat je kan doen: door in je achterhoofd te houden dat kinderen hun impulsen niet altijd onder controle hebben, zal je milder reageren op hun gedrag.

2. Ze hebben last van overstimulatie

Onze kinderen gaan mee naar de winkel, naar het park en naar de zwemles, en dat allemaal in één namiddag. En dan schrikken we als ze een driftbui krijgen, tegendraads doen of hyperactief zijn.  Te volle agenda’s, overstimulatie en vermoeidheid zijn dé ziektes van het moderne gezinsleven.  

Kinderen ondervinden een cumulatieve stressreactie van te veel activiteiten, keuzes en speelgoed. Kinderen hebben heel wat rust nodig om de drukte in balans te brengen.

Wat je kan doen: Door voldoende rusttijd en speeltijd in te lassen, gaat het gedrag van kinderen er vaak zienderogen op vooruit.

3. De fysieke noden van kinderen beïnvloeden hun gedrag

Ben jij weleens ‘hangry’ of verlies je soms je geduld omdat je niet genoeg hebt geslapen? Kleine kinderen ondervinden tien keer zoveel hinder van omstandigheden zoals vermoeidheid, honger, dorst, een teveel aan suiker of ziekte.

Wanneer kinderen moe zijn vermindert hun vaardigheid om emoties en gedrag te beheersen. Veel ouders merken ook een verandering in het gedrag van hun kinderen een uur voor de maaltijden, als ze wakker zijn geworden ’s nachts of als ze ziek worden.

Wat je kan doen: kinderen kunnen niet altijd goed communiceren of kunnen zichzelf niet aan een tussendoortje, een glas water of een dutje helpen zoals volwassenen dat kunnen. Help hen door hen routine te geven. En bereid je voor op omstandigheden waarbij die routine in het water valt.

4. Ze kunnen de expressie van grote gevoelens niet temperen

Als volwassenen hebben wij geleerd om onze emoties onder controle te houden en te temperen. Vaak doen we dat door ze te verdringen of door af te leiden. Kinderen kunnen dat nog niet.

Wat je kan doen: Geef gevoelens een plaats. Reageer dus niet en straf je kind niet als het krachtige emoties uitdrukt door te gillen, te roepen of te huilen.

5. Kinderen hebben nood aan véél beweging

“Zit stil!” “Loop niet de hele tijd achter je broer!” “Niet springen in de zetel!”

Kinderen hebben nood aan veel beweging. Ze moeten buiten kunnen lopen, met hun fiets kunnen rijden, wild kunnen spelen. Ze moeten kunnen kruipen, schommelen, springen en rondhollen.

Wat je kan doen: In plaats van je kind stout te noemen omdat het nogal veel energie heeft, is het beter om ze even ‘los te laten’ op het speelplein of een wandelingetje in de buurt te doen.

6. Ze zijn uitdagend

Peuters proberen om zelf dingen te doen, en kleuters willen initiatief nemen en hun eigen plannen uitvoeren.

Wat je kan doen: Ook al is het vervelend als je kind je tomaten plukt als ze nog groen zijn of als het zijn of haar haar knipt, ze doen eigenlijk exact wat ze verondersteld worden te doen – ze proberen hun plannen uit te voeren, ze nemen beslissingen en ze worden kleine onafhankelijke mensen. Het is belangrijk dat in te zien en hen te laten proberen.

7. Ze kunnen soms last hebben van hun beste eigenschappen

Dat gebeurt met ons allemaal: onze beste eigenschappen weerspiegelen ook meteen onze zwaktes. Misschien ben je ongelooflijk gefocust, maar heb je het moeilijk met overgangen. Misschien ben je intuïtief en gevoelsmatig sterk maar neem je negatieve stemmingen op als een spons.

Bij kinderen is dat net hetzelfde. Misschien is een kind heel gedreven op school, maar kan het moeilijk om met mislukkingen. Misschien is het voorzichtig maar houdt het niet van nieuwe activiteiten.

Wat je kan doen: Door in te zien dat onwelkom gedrag van je kind eigenlijk de keerzijde is van zijn/haar sterktes (net zoals bij ons) kan je helpen om met meer begrip te reageren.

8. Kinderen hebben een grote nood aan spelen

Je dochter beschildert haar gezicht met yoghurt, loopt weg en wil dat je tikkertje speelt wanneer je haar tanden probeert te poetsen of doet de schoenen van haar papa aan wanneer je dringend weg moet. Het lijkt alsof je kind stout is, maar eigenlijk wil het gewoon met je spelen.

Kinderen houden ervan om gek te doen. Ze zijn verrukt door de band die ontstaat door samen te lachen, en ze houden van verrassing en opwinding.

Wat je kan doen: Door veel speeltijd samen met je kinderen in te lassen doorheen de dag, moeten ze er niet zo hard achter smeken wanneer het bedtijd is of wanneer je op het punt staat te vertrekken.

9. Ze zijn hyperbewust en reageren op de stemming van hun ouders

Uit onderzoek blijkt dat het slechts een paar milliseconden duurt vooraleer emoties zoals enthousiasme, vreugde, verdriet, angst of kwaadheid worden doorgegeven van de ene persoon naar de andere, vaak zelfs zonder dat we ons daar bewust van zijn. Kinderen pikken extra snel de stemming van hun ouders op. Als we gestresseerd, afgeleid of neerslachtig zijn nemen kinderen dat over. Als we daarentegen rustig en kalm zijn, nemen kinderen dat ook over.

Wat je kan doen: Kijk eens in de spiegel voordat je gefrustreerd raakt omdat je kind zich zo of zo voelt. Zijn of haar stemming is misschien afkomstig van jouw toon en emoties…

10. Ze kunnen moeilijk om met tegenstrijdige grenzen

Tijdens de voetbalmatch van grote broer krijgt je kind een zakje M&Ms. Bij de volgende match zeg je “nee, want dan zal je straks niet meer kunnen eten”, waarna je kind begint te huilen en te zeuren. De ene dag leef je vijf boekjes voor als het bedtijd is, de andere keer maar eentje.

Als je geen consequente regels volgt, dan raken kinderen daardoor gefrustreerd en beginnen ze te zeuren, te huilen of te roepen.

Wat je kan doen: Net zoals volwassenen weten kinderen graag waar ze aan toe zijn. Door een extra inspanning te leveren 100% consequent om te gaan met grenzen en routines zal het gedrag van je kind verbeteren.

 

Bron: Upworthy