tieners op schermpjes

Games en online lessen om je kind weerbaarder te maken tegen fake news

17/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Het internet, filmpjes, sociale media … ze maken vaak deel uit van het leven van je kind. En soms al heel vroeg. Het is dus belangrijk om je jonge kind ook voldoende te beschermen. Tegen fake news bijvoorbeeld. En daarvoor ontwikkelde de Arteveldehogeschool in Gent een lessenpakket.

Onderzoekers van de Arteveldehogeschool in Gent ontwikkelden een lessenpakket dat kinderen moet helpen om fake van echt nieuws te onderscheiden. Het pakket bestaat uit een aantal online tools, zoals video's, games en luisterverhalen. Het pakket is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, en wordt vanaf volgend schooljaar verspreid in basisscholen.

Steeds jonger al smartphone

Met het educatieve pakket wil de Arteveldehogeschool kinderen leren om beter en kritischer om te gaan met wat ze te zien krijgen op sociale media. Want kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd al een smartphone, waardoor ze veel vatbaarder zijn voor alles wat online gebeurt.

"Dat is tegenwoordig al rond 8 jaar, ook al kunnen ze er dan meestal nog niet mee op het internet. Dat is vaak is dat pas vanaf hun 11de”, aldus onderzoeker Jan Boesman op vrtnws.be.

Daarom is het goed om kinderen al vroeg genoeg te wapenen tegen desinformatie. "Uit onderzoek blijkt dat jongeren het moeilijk hebben om betrouwbare bronnen van minder betrouwbare te onderscheiden. Ze zien niet altijd het verschil tussen journalisten, influencers en politici op sociale media", legt Boesman uit.

Speels leren

Samen met Ketnet en het Kenniscentrum Kinderrechten kwam Artveldehogeschool tot het pakket. "Ketnet maakte video's en het Geluidshuis luisterverhalen. Op basis daarvan ontwikkelden we mini-games. Door ze te spelen leren de kinderen onder andere het verschil tussen een journalist en een politicus. Of ze leren wat de trucjes zijn van gemanipuleerde beelden", zegt Boesman.

Er zijn 4 thema's bij de video's: deepfake, beeldmanipulatie, influencers en feiten & meningen. De luisterverhalen zijn erop gericht om kinderen kritisch te leren zijn en denken rond nieuwsmedia.

Alles gebeurt wel op een speelse manier. "We willen hen op die jonge leeftijd niet om de oren slaan met moeilijke begrippen. Zo leren we hen bijvoorbeeld ook om zelf fake news te maken. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zelf de truken kennen, beter in staat zijn om echt van onecht te onderscheiden, en zo dus weerbaarder worden."

 

Bron: vrtnws.be