water drinken

Warm weer? Zo laat je kindjes makkelijker water drinken

17/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Warme temperaturen? Dan heeft ons lichaam meer vocht nodig. Dat wil zeggen dat we voldoende en vaak meer dan normaal water moeten drinken. Ook kleine kindjes. Al is het niet altijd makkelijk om jonge kinderen warm te maken - pun intended - voor ‘gewoon maar’ water. Enkele tips om die dorstlesser wat vlotter te laten binnengaan.

Gouden waterregels

 • Laat kindjes water drinken vóór ze dorst krijgen. Als ze om drinken komen vragen en dus dorst hebben, is het eigenlijk al een beetje te laat en zijn ze op weg om uit te drogen.
 • Opgelet: geef ze geen te koud water. Daar is hun maag en spijsvertering niet zo dol op – de jouwe ook niet trouwens. Ook water met koolzuur mijd je het best.

 

10 tips voor moeilijke drinkers

Niet elk kind zal even makkelijk en met de glimlach naar een glaasje water grijpen. Een beetje extra, leuke motivatie kan dus geen kwaad.

 1. Plan vaste drinkmomenten. ’s Ochtends bij het tandenpoetsen, bij elke maaltijd, na een spelletje …
 2. Maak van water iets plezants. Ga bijvoorbeeld op speurtocht naar een bron met drinkbaar water en laat je kind zelf de fles vullen.
 3. In de categorie ‘plezant: pimp het water! Met (bevroren) fruit, zoals aardbeien of frambozen, krijgt het water niet alleen een leuk kleurtje, maar ook nog eens een fijn smaakje. En dat zonder chemische stoffen. Af een toe een kleine scheutje grenadine kan natuurlijk ook wel.
 4. Hebben jullie een waterkan staan? Maak ook daar iets speciaals van, bijvoorbeeld door er met ijsblokjes in leuke vormen – die je samen met je kindje op voorhand hebt gemaakt – wat muntblaadjes, komkommerslierten, citroen- of, sinaasschijfjes … aan toe te voegen.
 5. Al even tof: zorg voor een super coole drinkfles of een mega leuke beker. Laat je bengel die eventueel zelf kiezen in de winkel. En voorzie misschien een extra exemplaar voor als je kind ergens gaat logeren of op uitstap gaat.
 6. Het klinkt eenvoudig, maar het werkt: neem een groot glas. Zo voelt je kindje zich groot – zo belangrijk in hun hoofd – en zo drinkt je kind uiteindelijk meer
 7. Zet water zichtbaar op strategische plekken. Kinderen beseffen vaak niet dat ze dorst hebben. Om hen hiervan bewust te maken, helpt het glazen of ene karaf gevuld met water in hun zicht te plaatsen. Ze zijn geneigd om meer te drinken als ze vers water zien naast de tv, op de tafel of zelfs gewoon ergens in de woonkamer.
 8. Hete dag? Maak een waterijsje van ongezoet (vers) fruitsap dat je aanlengt met water. Dat doe je in een wip: vormpjes vullen, in de diepvriezer zetten en niet veel later klaar om van te genieten.
 9. Vochtrijke tussendoortjes zijn altijd een goed idee. Een sappig stukje (water)meloen, mango of ananas. Of een komkommerstaafje als aperitiefhapje.
 10. Maak een waterdiploma of andere beloningskaart.

Houd het zoveel mogelijk bij water. Te weinig drinken is niet goed, maar te veel van een verkeerde soort drank is even slecht. Vooral suikerhoudende dranken, zoals vruchtensap en frisdrank, zijn niet goed voor kinderen.

Vanaf wanneer mogen kindjes water drinken? En hoeveel?

De allerkleinsten: baby's tot 6 maanden

Yes, ook die mini’tjes hebben bij warm weer extra vocht nodig. Alleen is dat voor hen geen water. De eerste 6 maanden heeft je baby’tje genoeg aan melkvoeding. Het heeft de calorieën en voeding nodig om te groeien. Vervang je de melkvoeding door iets anders, dan vermindert de eetlust. Gevolg: je baby krijgt niet binnen wat hij nodig heeft. En dat geldt ook bij warm weer.

 • Geef je borstvoeding? Leg je baby extra aan, desnoods om het uur. Blijf ook borstvoeding op vraag geven.
 • Mama, ook jij moet voldoende blijven drinken! Zo blijft je eigen vochtinname op peil en kan je ook volgen met die verhoogde borstvoeding.
 • Krijgt je baby de fles? Geef bij flesvoeding 1 of meer extra flesjes.
 • Houd de luiers in het oog. 6 gevulde pipiluiers is een mooi dagelijks gemiddelde. En de urine moet lichtgeel van kleur zijn. Kan je die 2 niet afvinken? Tandje bijsteken en je baby extra vocht geven!

Baby's ouder dan 6 maanden

 • Behoud de minimale hoeveelheid van 0,5 liter melkvoeding per dag.
 • Geef extra vocht: het liefst plat, mineraalarm water.
 • Ongezoete thee is een prima tweede keuze. Om wat af te wisselen kan je ook ongezoet babyfruitsap, verse groentesap of bouillon geven.
 • Gezoete dranken: een no go!

Peuter, kleuters en oudere kinderen

Kleine kinderen voelen niet echt of ze dorst hebben. Jij moet hun ‘drankklok’ zijn. Geef ze regelmatig water te drinken. Maar geen te grote hoeveelheden in een keer.

 • Kleintjes van 1 tot 3 jaar: peuters en jonge kleuters hebben 500 milliter water per dag nodig, naast hun dagelijkse dosis melk.
 • Kindjes tussen 3 en 6 jaar: oudere kleuters hebben 800 milliliter water per dag nodig.
 • Kinderen tussen 6 en 12 jaar: kinderen uit de lagere school moeten tot 1 liter water per dag geraken. 
 • Kinderen vanaf 12 jaar: die kan je beschouwen als een volwassene – euh op het gebied van water drinken … en alleen water drinken dus hé. Zij hebben 1,5 liter water per dag nodig.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes