kwaad jongetje

Wanneer een kind het meeste liefde nodig heeft, vraagt het dat vaak op de slechtst mogelijke manieren

21/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Heb je soms ook het gevoel dat je kind lastig doet, gewoon om aandacht te krijgen? De kans is groot dat je kind zich op dat moment niet goed in zijn vel voelt, dat hij zich machteloos, gekwetst of niet waardevol voelt. Strenge straffen zijn dan het laatste wat hij nodig heeft. Waar hij wel nood aan heeft, is begrip, medeleven, steun en liefde. 

We verwachten soms van jonge kinderen dat ze zich gedragen als volwassenen. Neem nu kinderen van een jaar of zes. Dat zijn nog kleine mensjes, maar toch worden ze geacht te weten wanneer ze moeten praten en wanneer ze stil moeten zijn. Ze moeten luisteren naar hun ouders, hun leerkracht, en quasi elke volwassene met wie ze in contact komen. En ondertussen verwachten we dat ze hun eigen keuzes maken en zelf beslissingen nemen.

Ze zitten de hele dag aan een bankje te luisteren en te werken en moeten stil zijn. Ze proberen uit te zoeken wie hun vrienden zijn, hoe ze zelf een goeie vriend kunnen zijn. Ze zoeken uit wat ze belangrijk vinden, en ondertussen moeten ze hun favoriete speelgoed delen met hun broers of zussen. 

En soms wordt het hen even allemaal te veel en laten ze dat eruit. En op wie kunnen ze zich beter afreageren dan op de mensen die het dichtst bij hen staan, de mensen bij wie ze weten dat ze altijd veilig zijn? 

Gedrag is een communicatiemiddel

Het is belangrijk in te zien dat gedrag een communicatiemiddel is. Het is ongelooflijk nuttig om de boodschap achter het gedrag van een kind te achterhalen om het gedrag zelf te veranderen. Met andere woorden: onder ongewenst gedrag zit er iets verborgen wat dat ongewenste gedrag triggert of versterkt. Die triggers zijn vaak onvervulde behoeftes. Als je die behoeftes kan achterhalen, dan zal je vaak merken dat het behoeftes zijn waar je wil aan voldoen. Anders gezegd: het gedrag is ongewenst, maar de behoeftes die erachter verscholen liggen zijn dat niet. 

Een paar tips: 

1. Toon empathie

Als je als ouder de emoties van je kind accepteert en met hem meeleeft, dan leert hij dat die gevoelens niet gevaarlijk zijn en dat het oké is om die te voelen, zonder dat hij zich er per se naar moet gedragen. 

Zodra een kind gevoelens effectief kan ervaren en kan doorvoelen, dan beginnen die emoties te helen. Denk maar aan verdriet over een kapot stuk speelgoed, pijn omdat hij zich oneerlijk behandeld voelt, schaamte omdat hij het antwoord niet weet in de klas, … Omdat hij zijn kwaadheid dan niet langer nodig heeft om zich te verdedigen tegen die kwetsbare gevoelens, verdampt die woede bijna op magische wijze en kan hij verder. 

Als je een kind daarentegen niet helpt om zich veilig genoeg te voelen om die onderliggende emoties te voelen, dan blijft hij kwaad worden. Hij heeft dan geen andere manier om met die innerlijke onrust om te gaan en wordt bij het minste boos. 

2. Wees de veilige haven van je kind 

Als je weet wat er aan de hand is, erken dat dan. Luister naar je kind en probeer hem te begrijpen. Gebruik woorden die dat begrip aantonen: ‘Je bent kwaad omdat je toren is omgevallen.’ Of ‘Je bent verdrietig omdat ze niet met jou wilde meespelen.’ 

Geef toestemming om die emoties te voelen. ‘Het is oké, iedereen moet soms huilen (of is verdrietig of wordt kwaad). Ik ben er voor je.’ Als je kan knuffelen of een hand kan vasthouden, doe dat dan om de connectie te behouden. ‘Je bent veilig, ik ben er voor je.’ 

3. Blijf dichtbij, zelfs als je daar geen zin in hebt

Het kan verleidelijk zijn om te zeggen ‘Ga maar naar je kamer, totdat je klaar bent om je goed te gedragen.’ Toch is het beter om in de buurt te blijven en de connectie te behouden. Op die manier kan je proberen je kind te leren hoe hij met die gevoelens moet omgaan. Bekijk het zo: eigenlijk vraag je hem om jou te helpen de oplossing te vinden zodat je hem kan helpen. 

Adem diep in en houd in je achterhoofd dat je je kind probeert te helpen. Je kan dit! 

 

Bron: Kids Activities